Sjöfartssektionen

Sjöfartssektionen ansvarar för att sjömäta och uppdatera ett fullvärdigt sjökort över Helgasjön, Toftasjön samt sjöarna upp till Asa. Vidare ansvarar man för utprickningen, som består av prickar och fyrar.

Sektionen är sammankallande i Helgasjörådet som samordnar båt-/bryggklubbar i Helgasjön och som också bidrar ekonomiskt till verksamheten. 

Sjökort

Sjökort över Helgasjön har givits ut av HSS i mer än 50 år. De data som bygger upp dagens sjökort har tillkommit med start i lodlinjer över isen till modern sjömätning och samarbete med Hydrographica. Dagens sjökort är av mycket hög kvalité och utvecklas kontinuerligt genom nya mätningar och rapporter från alla som idkar båtliv på Helgasjön. Det finns flera grund uppkallade efter den som ofrivilligt upptäckt grundet och genererat en god historia.

HSS och utvalda handlare i Växjö säljer tryckta papperssjökort, främst i båtsportformat. Digitala sjökort (plottersjökort) finns i Garmin och Navionics utgåvor. HSS Medlemsansvarig ansvarar för försäljning och nås via kontaktformuläret.

Utprickning

HSS sköter om all utprickning i Helgasjön, Toftasjön, Skavenäsasjön, Tolgasjön samt Asasjön. Det finns ca 70 prickar i sjön. Dessutom finns det 8 fyrar och en belyst enslinje i Evedals hamn.

Uppdateringar avseende utprickning publiceras löpande på HSS hemsida samt rapporteras till Navionics vilket innebär att digitala sjökort kan innehålla ny information.

All utprickning kontrolleras vår och höst av HSS Sjöfartssektion och ser du något som du tycker skall åtgärdas så kontakta dem via kontaktformuläret.

Prickarnas och fyrarnas position når du via denna länk.

Väderstation

Utanför Evedals Hamn finns en väderstation på kobben "Tack och lov". Väderdata registreras kontinuerligt och är tillgängligt för alla via denna länk.

Vattenstånd

Vattenståndet i Helgasjön varierar från år till år och vi hänvisar till sjökortet för djupangivelser relaterat till angivet medelvattenstånd

Nedanstående bild visar variationerna under 2020, 2021 och 2022.

 

Funktionärer

Du finner Sjöfartssektionens funktionärer under rubriken Kontakt.

 

Åk till toppen