Sjöfartssektionen

Sjöfartssektionen uppstod genom att årsmötet 2007 beslutade att slå samman de tidigare separata sjökorts- och utprickningssektionerna. Sektionen ansvarar för att sjömäta och uppdatera sjökortet, samt att hålla igång utprickningen, som består av prickar och fyrar.

 

Sektionen samarbetar med alla båt/bryggklubbar i sjön, som också bidrar ekonomiskt till verksamheten. De betalar fn 25 kr per bryggplats till utprickningen.Följ nedanstående länk för att se nuvarande funktionärer inom utprickningssektionen.

 

 

Sjökort

Sjökort över Helgasjön har funnits i mer än 50 år. I alla år har det varit HSS som ansvarat för sjökortsarbetet, även om vi fått hjälp från andra med god kunskap om sjön.Den senaste tekniken gör att vi nu kan sjömäta mycket effektivt och upptäcka hittills okända hinder. Generellt är sjökortet av mycket hög kvalitet. Det har under alla år gjorts mängder med mätningar. Man skall dock veta att det innanför 1.5 meters kurvan kan finnas en och annan sten som inte är utmärkt på kortet.Då och då hittas ett grund av någon olycklig båtförare, med resultat att en ny propeller får köpas in. Skulle du själv råka ut för detta är det mycket viktigt att du meddelar oss denna information så vi kan komplettera sjökortet.

 

HSS och bokhandlarna i Växjö säljer tryckta pappersjökort. Digitala sjökort (plottersjökort) finns i Garmin och Navionics utgåvor. C-map kommer troligtvis inom kort. HSS har även BSB kort för vanlig PC till försäljning. Kontakta Lars Nikell för mer uppgifter.

p1010722

 

Utprickning

 

HSS sköter om all utprickning i Helgasjön, Toftasjön, Skavenäsasjön, Tolgasjön samt Asasjön.Det finns ca 70 prickar i sjön. Dessutom finns det 8 fyrar och en belyst enslinje. En del ändringar görs hela tiden. Rättelser finns under rubriken. Sjökort och Utprickning. Alla prickars position kontrolleras inför varje säsong, och felaktigheter justeras i möjligaste mån så fort som möjligt.Skulle du upptäcka att en prick har försvunnit eller att en fyr har slocknat. Meddela oss detta, så vi kan hålla den höga nivå på utprickningen som vi har som ambition.

 
  
  

OM du vill bli
sponsor till
HSS - klicka
här och fyll
i informationen