Nr 4, 2017

Förändringens vindar

Hej alla 

Ja nu blåser förändringens vindar genom föreningen.Skönt säger någon och tråkigt säger någon annan.Vi i styrelsen är dock helt övertygade om att vi  är inne på rätt spår med de förändringar som  genomförts hittills. 

För dig som medlem är det väl  mest märkbart eftersom årsmötet kommer hållas i  januari istället för som tidigare i november. Detta  är ju till följd av att vi numera har ett verksamhetsår  som sträcker sig från första januari till sista   december. Anledningen till den förändringen är ju  helt enkelt är att vi tror det blir en enklare hantering  av administrationen i föreningen. 

Ännu en stor förändring för oss som arbetar aktivt i  föreningen är att en trogen HSS-funktionär tackar  för sig efter många års aktivt arbete i föreningen.Tack Gunnar Eikman för allt ditt fantastiska  arbete under många år där du haft många roller  genom åren. 
Många tycker det känns tråkigt att  Gunnar slutar som aktiv funktionär och så givetvis  även jag men jag vill istället för att hänga upp mig  på de tråkiga tankarna fokusera på vad Gunnar  bidragit med i både praktiskt som teoretiskt arbete  och låta det fungera som inspiration för oss andra  medlemmar. Kan han, så kan vi!!

 Listan skulle kunna göras lång på vad han arbetat med  inom föreningen, men hans senaste ansvarsområdehar varit att hantera hamnen med allt vad det   innebär såsom bryggplatser, bojar, sänken, köplats  och allt däremellan. 

Vad händer nu då undrar ju säkert någon? Ja, det är  upp till oss medlemmar att föra hans fantastiska  arbete vidare. Vad bra tänker ni kanske, hoppas  föreningen hittar någon som…..Ni förstår vart jag vill komma va? Sitt inte hemma  och tro att allt löser sig, ställ upp och gör lite  arbete i föreningen. Att sköta en båtklubb och  dess anläggning är inte som att köpa sig fri från   bingolotter eller annat. Vissa saker kan man som  förening betala för men vissa saker behöver man  hjälpas åt för att fixa. I det här numret kommer ni  se en lista på vilka funktioner valberedningen har  att hitta folk till.Så istället för att vänta på ett samtal ta ut tummen  ur ….. och hör av dig till oss. 
Någon kanske känner att ni inte kan någonting om  föreningen eller kring det som ska hanteras men vi lär  oss tillsammans. Samma sak gäller för er som för  mig när jag gick med. Jag hade en vilja att hjälpa  till eftersom jag använder och nyttjar föreningens  anläggningar och tillgångar och tänkte att det är  lika bra att hjälpa till litegrann och inte bara åka  snålskjuts på andras arbete. 

Vi är i dagsläget någonstans bortåt 470 medlemmar så  det vore väl väldigt konstigt om inte någon skulle  kunna ha lite energi över till föreningen. Det kan  ju faktiskt till och med vara lite roligt att träffa lite  nytt folk. Att träffa människor och ingå i ett socialt  sammanhang ger många positiva effekter på vår  hälsa enligt mycket forskning. Hos oss i HSS  försöker vi konstant arbeta mot att ideellt arbete  ska vara av en sådan omfattning att det upplevs  som en belastning utan att det istället upplevs som  något positivt och roligt.Som sagt hör av er så ska vi försöka stoppa in er  någonstans i organisationen. 

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap 
Nr 3, 2017

Härliga Helgasjön

Då börjar sommaren sjunga på sista versen för det häråret. Någon kanske känner att det inte blev riktigt vad ni tänkte med båtliv och trevliga dagar på sjön och för någon annan kanske vädret och sommaren som helhet varit helt perfekt. Alla har vi olika upplevelser och känslor. 
För min egen del hade jag gärna sett lite mer av värme både i luft och vatten, men det är ju som sagt bara vad jag tycker. 

Jag vill passa på att ta upp lite om Helgasjön som helhet och att vi som vistas på och runt omkring tänker på vad vi gör och hur vi uppför oss. Detta med anledning av utökade naturreservat och de senaste skriverierna i Smålandsposten om vattenskotrars vara eller icke vara. Utan att återge allt för mycket om detta vill jag som starkast påpeka att vi alla som på något vis nyttjar sjön för vårt eget intresse har ett mycket stort ansvar att göra det på ett hållbart sätt. Vi är många som ska samsas för att vi ska få det att bli så bra som möjligt. Det är båtfolk, badare, simmare, kanotister, seglare, vattenskotrar, ornitologer, sjöräddare och säkert några fler som jag inte nämnt. 
Vi har i dagsläget ett mycket fint fågelliv runt sjön som ska bevaras och förhoppningsvis förbättras. Fisket vet jag inte så mycket om men med tanke på det flertal båtar jag ser kan det ju inte vara alltför dåligt. 

Om vi vill att detta ska fortsätta och fungera måste vi göra det i samförstånd och med eftertanke så se till att följa hastighetsbegränsningar och tänk efter hur ni brukar era farkoster på vattnet för allas trivsel och säkerhet. Själv känner jag mig mycket privilegierad att både kunna åka och bada vid Evedal eller ge mig ut med båten när andan faller på och vill gärna fortsätta att göra det. 
Jag tror det är viktigt att vi ibland stannar upp och tittar lite på vad vi tar för givet och faktiskt ska vara tacksamma för. Att ha tillgång till en sjö mitt i mörkaste Småland med närhet till camping, café och restauranger runt sjön som man kan ta sig till via vattnet är ju helt fantastiskt, så se till att tänka på och vårda detta kära medlemmar, och alla andra med för den delen. 

Detsamma gäller för vår förening också. Se till att stanna upp ibland och var tacksamma till dem som mätt upp sjön vilket gjort att vi idag har ett sjökort att följa, till dem som vårdar och sköter Bergö för vår skull, till dem som sköter om hamn och varv, ja alla som faktiskt bidrar av sin egen tid för att många ska kunna ha ett bra båtliv. Se till att hjälpa till du också när föreningen kallar. Utan aktiva medlemmar, ingen förening.

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist 
Ordförande HSS


Nr 2, 2017

Hej alla HSS:are 

Hoppas ni mår bra och att ni känner tillförsikt inför kommande båtsäsong. Nu börjar det bli dags att damma av både båten och oss själva lite vinterdamm och ge oss ut i vårvädret. 
I frågan om att få ordning på båten får jag se var det landar, ambitionen är hög med många ideér som vanligt men det brukar plana ut och sjösättningen blir viktigare och sen snurrar det på en sommar till, men det gör nog inget. 

Nu när ni sätter igång med era förberedelser ber jag er vara uppmärksamma på vilka produkter ni använder till era båtar, framförallt om ni skrapar bort gammal bottenfärg eller liknande.Gamla produkter kan vara riktiga miljöbovar och ska tas omhand på ett bra sätt och lämnas till återvinningscentraler eller liknande. Har ni gamla burkar stående med bäst före datum passerat för länge sedan gör ni nog bäst i att göra er av med dem och uppdatera till modernare produkter. 

Den här gången vill jag passa på att puffa och lyfta fram vår trevliga tidning och vår hemsida. Själv tycker jag det är jättetrevligt när det dimper ner ett nytt nummer av vår medlemstidning innehållande lite av varje. 
Tidningen hade som vanligt inte kommit till om det inte varit för vår informationssektion med Annika Hasselblad i spetsen. Annika gör ett fantastiskt jobb med att se till att det kommer in material, sammanställer detta, skickar tidning till tryck och är med och ombesörjer distribution. Hon påminner oss andra och håller i tåtarna med stadig men ändå varsam hand. Om någon har varit uppmärksam kan vissa av er se att kuverten innehållande tidningen inte är poststämplade men kommer fram ändå. Det beror på att vi har så fantastiska funktionärer som tar sina cyklar och delar ut tidningen, inte till alla men ändå en ansenlig mängd. Inte dåligt eller hur, vi har till och med brevbärarfunktion i föreningen, det är verkligen inte något alla kan skryta med. 

När det kommer till hemsidan har kanske någon sett att den har ett lite förändrat utseende och detta tillföljd av att vi har en ny funktionär som sköter det, Gabrielle Thornström. Gabrielle har förändrat en del och ser till att den är korrekt och innehåller det den ska. Där går att läsa och se en hel del om vår förening. Just för tillfället kan man inte bli annat än glad när man går in där och ser en härlig sommarbild med glädje och fart, mycket trevligt. 

Hemsidan och tidningen är våra främsta kanaler för oss medlemmar att få information om vad som händer och sker och i dagsläget är vi i trygga händer och det sköts på ett föredömligt sätt. Saknar ni något eller vill tillägga något var inte sena med att höra av er så tittar vi på vad ni har på hjärtat och ser var vi placerar informationen bäst. 

Så avslutningsvis när ni träffar på Annika och Gabrielle, se till att visa er uppskattning och ge dem lite glada tillrop för deras arbete och se till att ge dem energi till att fortsätta sitt fina arbete för oss medlemmar. 

Väl mött i vårsolen! 
Med vänlig hälsning 
Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap

Nr 1, 2017 

Vad som händer och sker

Hej alla HSS:are. 

Nu börjar våren närma sig och mörkret ger vika för ljuset. Även om det bara är månadsskifte jan/feb så märker man av förändringen vilket nog de flesta av oss uppskattar. Givetvis ska vi igenom både februari och mars med allt vad det innebär, än är det inte försent med rejält med snö och rejäla köldknäppar men det kommer ju som sagt en vår efter det. 

I föreningen går livet sin gilla gång höll jag på att skriva men så är inte fallet riktigt. Det går sin gilla gång så tillvida att många funktionärer har varit på arbetshelg och planerat och dragit upp riktlinjerna för kommande båtsäsong samtidigt som det pågår en del internt arbete för att ta föreningen framåt. Så som arbetet framskrider för tillfället och utifrån de förslag som presenteras i den här tidningen föreslår styrelsen att föreningen förändrar sitt verksamhetsår. För dig som medlem kommer det inte att vara så väldigt stora förändringar. Den största skillnaden kommer att vara, om det extra årsmötet beslutar det, att årsmötet kommer att hållas på våren istället för som idag på hösten och att medlemsfakturorna kommer lite tidigare än vad man kanske är van vid.

Varför föreslår styrelsen detta då? Ja, helt enkelt för att vi tror att föreningens övergripande arbete kommer att gynnas av en sådan här förändring. Jamen, är det inte bra som det är frågar sig kanske någon? Jodå, det fungerar till största delen bra, men vi tror att det kan bli ännu smidigare arbete framöver om vi gör så här. 

Att skapa en förening med uppgifter som är intressanta och hanterbara för varje individ som ställer upp och arbetar ideellt är en av de absolut viktigaste saker vi som förening måste fortsätta att utveckla och arbeta kring. Som ni vet från tidigare texter från mig så menar jag med en dåres envishet att det ideella föreningslivet inte är på väg att dö ut. Det som däremot behöver utvecklas är hur vi kan utveckla det så det möter dagens syn på föreningsarbete. Vad det är, det vet inte jag, men vi försöker i alla fall hitta vägar framåt. Kanske någon säger att, arbeta ideellt det vet man ju hur det är, ställer man upp på något blir man ju dränkt i arbete. Vår förhoppning är att det absolut inte ska vara så. Ju fler vi är som hjälps åt desto enklare blir det, det är ju grundidén i alla fall. Jag kan också nämna som ett led i att underlätta för våra funktionärer, gäller för oss medlemmar i föreningen att vi tar ett gemensamt ansvar att vårda och underhålla såväl anläggningar som funktionärer. Genom att vi tar ansvar för det vi är ålagda utifrån föreningens stadgar att sköta som medlemmar blir det bra mycket enklare för nuvarande funktionärer att få ihop en bra verksamhet. 

Vad innebär det då? Jodå, det är mycket enkelt, betala dina avgifter i tid, ha god kontakt med varv eller hamn och se till att de sköter alla frågor kring de verksamheterna som berör dig, vårda anläggningarna du vistas på, ta ansvar för nycklar du lånar, respektera de regler som gäller vid våra bryggor och kaj och se till att bemöta dem du möter på ett hyggligt sätt. Självklara saker kan tyckas, så då kan vi ju hjälpas åt att följa dem. 

Nu är platsen slut och jag har inte ännu berört förändringen som är genomförd om att Hissö som naturreservat är utökat. Mer om detta längre fram. Se till att vara rädda om alla på Helgasjön, badare, seglare, fiskare, fåglar och allt däremellan. 

Mvh, Henrik Löfqvist. 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap.
 
  
  

OM du vill bli
sponsor till
HSS - klicka
här och fyll
i informationen