Nr3 2021Välkomna in i funktionärsgruppenHej alla medlemmar!


Jag hoppas sommaren har varit härlig och att ni kunnat njuta av allt det som Helgasjön har att erbjuda. Vädret har varit fint och vattentemperaturen härlig.


Nu när vi är på väg in i hösten är det som vanligt dags att börja förbereda bokslut och analys av säsongen. Längre fram i tidningen kommer ni att läsa en önskan och ett upprop från valberedningen om att föreningen behöver funktionärer och jagvill därför ta upp det även i den här texten. Jag har själv meddelat valberedningen att jag ställer minplats som ordförande till förfogande och inte ställer upp för omval vid årsmötet. Så gör även en del andra funktionärer vilket ställer krav på er övriga medlemmar att kliva fram och ta ett arbetspass för föreningen.


Själv har jag varit aktiv inom föreningen i en hel del år och känner att jag gjort vad jag kunnat för att försöka utveckla och hålla föreningen igång. Vi som förening är i dagsläget en väldigt fin och anrik verksamhet med fina anläggningar och en godekonomi. Struktur och organisation känns stabil och fungerar på ett bra sätt, givetvis finns det saker att utveckla och förbättra men på det stora hela är det god ordning och reda.


Att jag väljer att ställa min plats till förfogande kanske någon undrar vad det beror på? Det är inte så svårt egentligen, jag har gjort mitt skift och nu är det dags för nästa person/er att sätta sin prägel på vår förening. I mitt tycke mår en organisation som bäst när det sker en viss rotation av personer som verkar inom den. Genom att några lämnar och nya kommer in skapas det en optimal grogrund för utveckling. Jag är väldigt stolt att få ha varit med att förvalta det så många andra skapat under många år och samtidigt fått möjlighet att utveckla olika delar.


NU ÄR DET DIN TUR! Utan funktionärer ingen förening.

 • Är det jobbigt - Nej

 • Behöver jag jobba jämt - Nej

 • Behöver jag sälja något - Nej

 • Behöver jag gå på möten - Ja, men om du inte

  har möjlighet att närvara kan någon annan i din

  grupp säkert vara med.

 • Tar det mycket tid - Nej, inte om flera hjälps åt.

 • Behöver jag kunna mycket om föreningen -

  Nej

 • Måste du vara erfaren och gammal medlem för att vara med i funktionärsgruppen - Nej


 •   Så kära medlemmar vill jag skicka med er vetskapen att det är många personer som verkat under många år före oss och fortfarande verkar inom föreningen så för att visa dem och föreningen den respekt de förtjänar så ställ upp och hjälp till i någon form på det sätt du kan och har möjlighet till. Anmäl ditt intresse till valberedningen, sitt inte och vänta och tro att någon annan gör jobbet. Vill vi fortsätta att ha de anläggningar vi har och den möjlighet till båtliv som föreningen kan erbjuda krävs det en insats från er medlemmar.

Med vänlig och uppfordrande hälsning om behovet av ert engagemang

Henrik Löfqvist Ordförande HSSNr 2 2021

Nu det äntligen dags att på riktigt börja förbereda
oss för årets båtsäsong, de första dagarna med
vårvärme har börjat visa sig och isen har släppt på
sjöarna. Som vanligt är det lika skönt varje år vid
den här tiden efter vinterns mörker och kyla så vi
får passa på att njuta ordentligt även om båttvätt
och underhåll inte står högst på listan över saker
man vill pyssla med just nu, helst vill vi nog att få
båtarna i sjön och ut och njuta av sol och bad.

Den här gången vill jag inför den här säsongen slå
ett extra slag för våra ”grannar” på Evedal,
Sjöräddningssällskapet. Tanken slog mig när
jag häromdagen fick årets klistermärken att
märka min båt med som en signal att jag stöttar
deras verksamhet. Jag märker gärna min båt för
att försöka uppmärksamma andra på vad det är
för organisation och vad de faktiskt gör för vår
säkerhet på sjön. Att vi som båtfarare på Helgasjön
kan luta oss mot att de finns för räddning och
sjösäkerhet för alla människor är något vi ska vara
ödmjuka och väldigt glada för. Som många andra
organisationer är de i behov av medlemmar och
bidrag till sin verksamhet och att då som båtägare
är det för min egen del självklart att stötta dem
genom ett medlemskap.
Vetskapen om att de finns tillgängliga om jag
någon gång får problem är något som ger en stor
trygghet för mig och min familj när vi är på sjön.
De finns och verkar över hela Sverige i både
sjöar och hav och erbjuder hjälp och genomför
räddningsaktioner var de än har möjlighet.

I Växjö har de sin bas i Helgasjön men har vad jag
vet varit inblandade i flera aktiviteter i andra sjöar.
För vår del som båtfarare är det fantastiskt att
kunna kontakta dem när någon uppmärksammat
en fara som flytande stockar eller annat som kan
ställa till det för oss alla och några timmar senare
har de ofta undersökt och åtgärdat problemet. När
de är ute och övar håller de också koll på om saker
slitit sig och driver runt. Men som sagt, allt de gör
är ju inte gratis, så om du har möjlighet, se till att
bli medlem.
Det jag nämner kanske inte låter så dramatiskt
men då bör jag också nämna att de, vad jag förstår
bistår polisen i bra mycket allvarligare frågor än
att bärga stockar. Är du båtägare och rör dig ute på
haven finns de även där för dig och dina nära, de
verkar över hela Sverige. Jag hoppas också det inte
undgått någon att de hjälpt till med internationellt
arbete med sjöräddning i Medelhavet där liv stått
på spel.

Så kära medlemmar i HSS, om du/ni har möjlighet,
tveka inte att bli medlem. Det är såklart inte gratis
men vetskapen om vad de gör för att bidra till vår
säkerhet och trygghet är viktig, i alla fall för mig.
Det är ingen organisation som drivs via statliga
eller kommunala medel utan de är beroende av oss
som kan bidra på alla sätt vi kan.
Med önskan om en skön sommar med härligt väder
och utan missöden!

Med vänlig hälsning,
Henrik Löfqvist, Ordförande HSS
Nr 1 2021

Hej alla medlemmar! Då var det återigen dags att få skriva att våren närmar sig och vintern drar sig mot sitt slut, det är smått fantastiskt. Ja ja, jag vet att vi ska igenom februari och mars med allt vad det innebär men det struntar jag i. Kvällarna har redan blivit längre och det ljusnar tidigare på morgnarna så nog fasen har det vänt! 
Vad händer i föreningen då? Nu kanske ni tror att det är stiltje och att alla bara ligger i ide och väntar på islossning och värme men ack så fel ni har. Styrelsen har haft en av sina aktivaste perioder på mycket länge under det sista halvåret med anledning av det digitala årsmötet, hamnen har börjat återställas efter muddringen och hamnsektionen jobbar för fullt med att få till en ny brygga som årsmötet beslutade om att fortgå med så här jäklar händer det grejer.

 Förhoppningen är att vi ska ha en ny brygga i vattnet redo att brukas till våren, några saker är det ännu som ska gå i lås men vi är positiva och jobbar på efter bästa förmåga. 

Så har då även vi som förening anpassat oss till gällande hälsoläge och genomfört föreningens första digitala årsmöte Styrelsen har gjort ett makalöst jobb med många och långa möten där vi tillsammans har försökt strukturera upp årsmötet och göra det tillgängligt för er medlemmar. Hur gick det då? Med facit i hand vill vi nog ändå påstå att det blev ett gott resultat, givetvis inte i paritet med ett fysiskt möte men ändå med ett bra resultat.All information har vi gjort tillgängligt via vår hemsida för alla att ta del av och även tycka till om.Omröstningen genomfördes digitalt som ni alla vet och uppslutningen var god, det var 51 medlemmar som avlade sin röst vilket kan jämföras med hur många som brukar delta på de fysiska mötena då det brukar vara ca 40–45 deltagare så ur det perspektivet får vi vara nöjda.
Tack alla ni som tagit er tid att läsa igenom allt material och röstat efter ert eget tycke på vadni anser vara rätt val. Ju fler vi är som röstar desto bättre för föreningens framtid.Inför framtiden vill jag nämna att en medlem har en röst, varken mer eller mindre. Är det något du önskar förändra eller något du vill ska fortsätta måste du som medlem delta i den demokratiska processen som vår förening står för. Alla medlemmar har rätt att skriva motioner och rösta på det du anser vara det bästa för föreningen.Att funktionärer gör jobbet innebär inte att du som medlem kan luta dig tillbaka och tro att allt löser sig med automatik. DU behövs både i praktiskt arbete och när det är dags att avlägga en röst på ett årsmöte. 

Nu väntar vi in våren och sommaren och hoppas på fina dagar på sjön och med gemenskap på våra anläggningar. 

Med vänlig hälsning, Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap
Nr 4 2020

Förändring, svårt eller enkelt?

"1 Förändringar är svåra. Man måste i större eller mindre omfattning ge upp något som man är van vid och har trott på. Det är inte lätt att ta till sig nya argument och insikter när man är trygg med det man har och vet hur det fungerar. ”


Förändring är en mycket svår fråga för många av oss,

det kan gälla både i vårt privat- eller arbetsliv. Själv är jag av inställningen att förändring i slutänden alltid för något gott med sig även om jag mitt i arbetet många gånger undrar vad jag gett mig inpå. När väl förändringen är genomförd är jag ofta glad för att jag orkade hålla ut och att det arbete som gjorts förde min situation till ett annat, bättre läge än tidigare. Vad är det då som gör att man drivs till förändring? Ja, det har jag egentligen inget bra svar på mer än att det är naturens och ordningens gång, det ligger så att säga i människans natur att vara nyfiken och vilja förändra. Om det inte vore så hade vi inte kommit långt i vår utveckling. Det som gör det komplext är att inte alla människor har en positiv inställning till förändring, ofta innebär det ju som citatet ovan säger att det inte är lätt att förändra när man är trygg med det man har och vet hur det fungerar. Att överge det trygga är jobbigt och skapar många frågor. Jag skulle kunna utveckla det här ganska långt men utrymmet för texten är begränsat och kanske även ditt tålamod som läsare.


Varför tar jag upp detta om förändring då? Jo, helt enkelt för att vi som just nu är aktiva i föreningen vill utveckla och förbättra det vi redan har. Innebär det att det som finns är dåligt kanske någon undrar? Nej absolut inte, svarar jag. Däremot tror vi att vi kan utveckla och förbättra för att göra saker och ting lättare i framtiden.Som ni kommer läsa i det här numret ser ni att vi kommer byta ut vårt nyckelsystem under vintern. Precis en sådan här sak är det jag menar när jag pratar om förändring, varför ska det bytas ut undrar ni medlemmar? Svaret är att förenkla hantering för funktionärer som hanterar nycklar och medlemskap och samtidigt att se till att våra anläggningar används av dem som gör rätt för sig, som du och jag. Att byta ut nycklar och låssystem är verkligen ingen enkel sak utan många frågor har dykt upp på vägen som inte fanns med inledningsvis men som sakta men säkert har benats ut. Det som blir en utmaning är att se till att vi medlemmar kan byta ut våra nycklar mot digitala tags under vintern och våren och att sedan allt fungerar när det ska börja användas. Hur det blir med den saken återstår att se men vi som har tagit beslut om den här förändringen är inte rädda för utmaningen det innebär, vi vill att föreningen ska utvecklas och samtidigt underlätta i vårt funktionärsarbete.


Avslutningsvis vill jag säga till er alla, tänk att det kanske är din tur att vara med att bidra ett år eller två när så många andra före dig har gjort ett så fantastiskt jobb för att du ska få tillgång till det vi har. Kontakta valberedningen och ställ upp på något sätt!!


Med vänlig hälsning,
Henrik Löfqvist Ordförande Helgasjöns Segelsällskap


1Tankar om förändring, 2017 (http://inspelochutspel.blogspot.com/2017/02/tankar-om-forandring.html) 


Nr 3 2020

Det rör på sig påEvedal 

Hej alla medlemmar!

Sommaren som blev börjar sakta men säkert dra sig tillbaka, kvällsfukt, nattkyla och lite mörkare kvällar smyger sig sakta på precis som det ska vara. Som vanligt hoppas vi ju givetvis inte att det ska gå alltför fort men det är som det är med den saken.

 Även om sommaren inte varit den varmaste och soligaste vi upplevt har vi dock upplevt lite av samma utmaningar som brukar uppstå då det är varma och fina dagar på Evedal. Som vanligt uppstår det parkeringsproblem och trängsel lite här och var. Som vi kunnat läsa i andra medier har det i år delats ut parkeringsböter till felparkerade bilar vilket såklart är tråkigt för den drabbade individen men jag vill här passa på att klargöra vad som gäller för oss som förening och hur vi ser på problemet med parkeringsplatser. 
Till att börja med har vi som förening inget med de allmänna parkeringarna att göra! Vi har inte möjlighet att erbjuda fler parkeringar än de som finns och vi har absolut inget att göra med de böter som delas ut.Jag har som medlem sett att flera personer väljer att parkera sin båt och trailer på gräsytorna vid sidan om vägen som leder ner till sjösättningsrampen, detta är något du som individ gör på egen risk, gräsytorna är inte ämnade för parkering och tillhör inte området som föreningen arrenderar, om det delas ut böter på dessa ytor är det markägaren som ombesörjer det. Vi som förening erbjuder parkeringsplatser för badande gäster och övriga besökande på de ytor vi ska och som regleras i vårt avtal med kommunen. 

Med detta sagt är vi mycket medvetna om situationen och kommer under sensommaren träffa representanter för kommunen och prata om hur vi som förening upplever situationen och prata om hur vi tillsammans kan försöka utveckla och förbättra möjligheter för oss besökare på Evedal. Vi måste hela tiden beakta att Evedal är till för oss alla, men att vi givetvis har extrafokus på båtägares önskemål och behov. 
Inom föreningen samtalar vi redan om hur vi skulle kunna förbättra för oss båtägare och skapa mer utrymme för parkering av bil och trailer och vi får se vad som kommer ur det. 

Något vi är mycket glada för är tillströmningen av nya medlemmar samtidigt som det ger oss stora utmaningar att hitta lösningar för de önskemål som följer med det. För tillfället utreder vi möjligheter att kunna erbjuda fler bryggplatser, ännu är inget beslutat utan det är ännu i utredningsskedet så vi får se vilken väg det tar. Något många nya medlemmar nyttjar är möjligheten till sjösättning på våra ramper vilket i och för sig är trevligt men samtidigt ser vi att även detta skapar nya frågor som behöver diskuteras, jag återkommer till det längre fram i tidningen.
 Just sjösättning och användandet av våra ramper där vi använder vår medlemsnyckel står inför eventuella förändringar.Vi håller just nu på att utreda en uppdatering av vårt lås och nyckelsystem, hur och om det kommer påverka dig som medlem kommer vi informera om via vår hemsida. 

Som sagt, det händer en del i föreningen och då har jag inte ens tagit upp muddring av hamn, ungdomsaktivitet, klubbseglingar, hamnkontroll och säkert en del annat jag glömt.Med önskan om fortsatt härlig sensommar och fler härliga dagar på sjön. 

Med vänlig hälsning 
Henrik Löfqvist 
Ordförande HSS 


Nr2 2020

Tillsammans 

Våren kom tidigt i år, i skrivande stund är det en solig lördag med värme i solen, verkligen härligt. Vis av erfarenhet vet jag dock att det kommer fler kalla dagar, vintern är nog inte riktigt klar med oss ännu men vad gör väl det när dagarna kan vara som den här, bara att njuta. Vad händer i föreningen då?Arbetsmöte avklarat och planeringarna klara förde olika sektionerna, budgeten är lagd och allt står i startblocken och väntar.

Tyvärr är det oroliga tider just nu som påverkar oss alla på ett eller annat sätt i våra liv. Mina funderingar går den här gången inte till virus eller olycka utantill det som framkallas i spåren av all oro. Nästan dagligen läser jag eller hör om hur människor sträcker ut en hand till varandra och erbjuder hjälp och stöttning i någon form, väldigt mycket handlar om att hitta lösningar på svårigheterna istället för att anklaga och leta fel, vi sluter leden och hjälps åt.

Det är just det jag vill fokusera på, hjälpsamheten och att vi jobbar tillsammans. Det finns en hel delforskning som jag tar del av i mitt yrke som pekar på att organisationer som når framgång arbetar tillsammans och har en generös kultur människor emellan. Och självklart blir ju effekten den motsatta för företag och organisationer som inte har den kulturen, de får svårt att nå goda resultat och stämningen kanske inte är på topp alla gånger. Ni som orkar ögna igenom de här raderna i tidningen vet att jag gärna återkommer till att jag vill att vi jobbar tillsammans för att underlätta och att göra föreningsarbete roligt. Att arbeta tillsammans och att umgås är energigivande och skapar positiva känslor. Framförallt märker vi det för de personer som i dagsläget behöver leva isolerade med risk för liv och hälsa och hur det säkerligen blir långtråkigt och dagarna går långsamt framåt.

Hur kan jag nu koppla föreningsarbete till kriser och tragedier kanske ni tänker och det kan ju te sig lite märkligt men andemeningen är tillsammans. Att vi blir stärkta i vår tanke om att vi är starka tillsammans, vi mår bra tillsammans i ett sammanhang där vi känner oss välkomna och behövda, vi blir starka genom samarbete och genom att hjälpa varandra och dela med oss.Ingen människa är starkast ensam. Grundläggande värderingar som hjälper oss i de flesta lägen både yrkesmässigt som privat och som vi just nu ser flera exempel på runt omkring oss i vardagen.

Kanske blir det så att vi blir många som söker uppvår vackra Helgasjö i sommar nu när mångas semesterplaner kanske blir förändrade och många eventuellt stannar hemma i Växjö. Det kommer inte bli några problem om vi blir fler än vanligt på och i sjön. Sjön är stor och det finns gott om plats för alla. OM så blir fallet kommer jag åter tillbaka till ordet tillsammans, klart vi kommer att samsas och dela på utrymmet, Evedal och Helgasjön är tillför alla och kanske kommer fler upptäcka vilken pärla vi har så nära oss i vår vardag.

Att göra verklighet av ordet tillsammans är att verkligen göra något och inte använda orden “någon borde”,alla kan göra något, det vet alla. Hjälp till med det du kan och har tid och lust med. Det gäller i de flesta lägen som privat, i yrkeslivet och framförallt 

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap


Nr 1 2020

Och så fortsättervi framåt 

Nytt år, årsmötet genomfört, snart vår och båtlivet sparkar igång. Som jag sagt tidigare, det går fortare än man kan tro. Vad händer i föreningen då? En hel del i vanlig ordning, 

jag vill dock rikta uppmärksamheten lite mot årsmötet.Under mina år som ordförande har jag hittills inte varit med om ett så välbesökt årsmöte vilket är fantastiskt roligt, det visar att ni medlemmar vill vara med och påverka det som händer. Samtidigt ger det en otroligt skön känsla inför framtiden i tider då föreningar kämpar med att få medlemmar engagerade och ställa upp med ideellt arbete.När jag går igenom listan med alla val som gjorts kan jag räkna in flera nya funktionärer som kompletterar våra mer erfarna, 7 st vilket är mycket roligt. Några är lite nygamla och några är helt nya. Till följd av det stärker ni medlemmar oss lite mer rutinerade uvar att fortsätta med uppgiften att se till att uppgiften som funktionär i HSS är av sådan karaktär att det upplevs som ett nöje istället för en belastning. 

Nu till något som jag anser vara banbrytande för vår förening. Med risk för att inte ha koll på all historia vill jag påstå att vi för tillfället har en historisk styrelse med två kvinnliga ledamöter.Till det har vi också en kvinna på positionen som medlemsansvarig. Till detta ska läggas de övriga kvinnor som redan finns i vår funktionärsstab.Varför är då detta så fantastiskt då undrar någon?För mig som ordförande är det helt fantastiskt, inte för att någon är bättre eller sämre på något vis utan helt enkelt när man har en jämn könsfördelning får vi en bättre dynamik och samtal som belyses utifrån olika perspektiv. För styrelsens utveckling och samarbete finns forskning som visar på bättre resultat för det arbetet. 
Se utdrag från text ur tidningen Veckans affärer: 

I det avseendet fann forskarna bland annat att en av de stora fördelarna med att ha minst en kvinnlig styrelseledamot är att bolaget ser saker ur flersynvinklar, vilket banar väg för bättre resultat.(Veckans affärer 2/10 2019, https://www.va.se/nyheter/2019/10/02/darfor-ger-fler-kvinnligastyrelseledamoter-battre-resultat/) 


Nu är vi ju såklart inget bolag men jag tycker ändå liknelsen är relevant. Inte bara för styrelsens arbete utan för hela föreningens arbete framåt. Utifråntankarna i artikeln ser jag med tillförsikt fram mot kommande verksamhetsår där vi som förening kan fortsätta att utveckla och underhålla vår förening på ett bra sätt och att vi i den processen ser till att skapa en förening där vi erbjuder en härlig och inbjudande miljö för hela familjen, både vuxna och barn.Nästa steg är arbetsdag i mars där vi tillsammans sätter målen för arbetsåret 2020.

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap


Nr 4 2019

Hur fort det går egentligen.

Hej alla medlemmar. Just nu befinner vi oss i november och det är inte  helt ovanligt att man möter kommentarer som mörker, segt, kallt, ruggigt och liknande, ja ni känner kanske igen det. 
Samtidigt börjar julpynt dyka upp och julmarknader slår upp sina portar, några gillar det och några förfasas över hur tidigt allting börjar. Som sagt, jag tror ni känner igen det. 

Med detta vill jag få fram känslan av hur fort allting går, vi tänker att; är det redan dags för pynt, glögg och liknande och känslan av att det är dags igen, redan? Har det redan gått ett år?Och precis så fort går det innan våren och sommaren är här igen. Det har redan passerat ca tre månader sen det var härliga kvällar med värme och lite mer ljus. Tre månader går fort och lika fort kommer nästa tre månader att gå, och vips börjar sedan vårsolen titta fram och ljuset återvänder. 

Detta ären tankebana jag gärna använder för att sprida lite positiva tankegångar som motpol till annat man ibland möter vid den här tiden.Risken med att se svårigheter istället för möjligheter med positiva ögon kan lätt göra att många saker känns lite värre än vad de faktiskt är. Självklart finns det utmaningar och svårigheter att lösa men man får passa sig för att fokusera för mycket på det och istället vrida strålkastaren mot att hitta lösningar och samtidigt komma ihåg hur mycket positivt som faktiskt händer och pågår. Det är inte minst det senaste numret av tidningen ni håller i handen ett bra exempel på.

Jag tycker också det kan vara bra att tänka på att endel saker kan ta lite längre tid på grund av olika orsaker och vissa saker är det omvänt med, det går fortare. Livet och vardagen är ju en ständigt pågående process med allt vad det innebär för oss alla. 

Sammantaget vill jag tro att alla människor har en inneboende kraft att göra så gott de kan i det uppdrag eller jobb de genomför.Så för att avrunda en något filosofisk tankebana under en härlig och lite mulen och ruggig eftermiddag i november så är det med tillförsikt om att allting rör sig framåt på något vis och med det skapas hela tiden möjligheter att förändra och utveckla saker och ting.Så alla ni som vill vara med och bidra på något vis i föreningen utifrån den tid och energi ni har, hjärtligt välkomna till ett gäng som gnetar på efter bästa förmåga utifrån den tid och ork vi har.Glöm inte bort att det faktiskt är mycket trevligt att träffas och känna sig välkommen i en gemenskap. 

Med önskan om härliga dagar framöver. 

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap


Nr 3 2019

Sommaren 2019

Hej igen alla HSS medlemmar, då börjar sommaren  2019 lida mot sitt slut, än är det inte färdigt  men nog sjunger sommaren på sista versen. Jag hoppas ni är många som haft möjlighet att njuta av Helgasjön och de möjligheter som erbjuds oss som färdas på vattnet med jämna mellanrum såsom glass på Kronoberg eller lyssna på after beach på Evedals värdshus från sjösidan. Själv har jag haft en bra och trevlig båtsommar innehållande bad och fikastunder vilket gör att i alla fall jag är nöjd.

 I förra numret nämnde jag att jag hoppades få rikta strålkastaren mot nya Y-bommar i vår hamn och mycket riktigt så är dessa nu på plats och belagda med båtar. För den oinsatte kanske det kan upplevas som en enkel manöver att anskaffa och montera dessa men det är så långt ifrån sanningen ni kan komma. Det arbete våra funktionärer i hamnsektionen genomfört med allt från förundersökning av möjlighet att genomföra detta, med tanke på hållbarhet och konstruktion på nuvarande brygga, ta in intresseanmälningar, omplacera och erbjuda platser till de som önskat byta brygga till att faktiskt beställa, planera installation och genomföra densamma tillsammans med medlemmar har inneburit många ideella arbetstimmar. Så den som tror att det bara är att beställa och montera får tänka om.


 Vad gäller just hamnen är det ju kärnan i vårverksamhet och det som berör de flesta av oss på något vis. Utöver den vanliga frågan om när det finns lediga platser är det en hel del annat de måste administrera, styrelsen väljer därför att ta chansen att informera och tydliggöra en del saker kring hamnen på annan plats i tidningen, se till att läsa det inför kommande säsong. 
Själv hörjag återkommande kommentarer som att det är märkligt att det står tomma platser i hamnen och att någon önskat annan plats på grund av olika saker men inte får gehör för det. Tro inte annat än att funktionärerna jobbar idogt med att se till att fylla våra bryggor och fördela platser så fort de blir lediga men de kan inte jaga medlemmar i tid och otid, kommunicera istället med oss så har vi större chans att hjälpa er med era frågor och kan hjälpa er att hyra ut er båtplats om ni inte har möjlighet att sjösätta. Kanske kan det till och med vara så att någon hänvisar till någon gammalöverenskommelse med tidigare hamnfunktionärer vilket i så fall verkligen behöver kommuniceras till oss igen. Glöm inte att de som sköter detta är ideella funktionärer, jag har tagit upp det ofta på den härsidan och kommer fortsätta att göra det så länge jag anser det behövas. 


Avslutningsvis upplever vi något som vi tycker är märkligt, och det är att viden hel del tillfällen som platser i hamnen erbjuds dröjer svaren från de tillfrågade och fördröjer hanteringen av platserna. Minst sagt märkligt när väldigt många frågar och är intresserade av platser.Kanske upplever ni den här texten som offensiv och något provocerande och till viss del kanske det är på det viset. Jag vill från min sida bara ännu en gång försöka förmedla bilden av att det är många som jobbar ideellt för att få föreningen att snurra på bästa sätt, hamnen är en sektion och listankan bli lång om jag ska fortsätta nämna de andra sektionerna och hur de funktionärerna arbetar men jag börjar här den här gången för att förtydliga vikten av att vi tillsammans samarbetar för att kunna ha ett trevligt båtliv och underlätta för våra funktionärer. 

Till sist ett upprop. Om valberedningen hör av sig till någon av er, var inte rädd för att engagera er.Vi gör tillsammans allt vi kan för att det ska vara så lätt som möjligt att vara funktionär i HelgasjönsSegelsällskap.

Med vänlig hälsning,
Henrik Löfqvist Ordförande HSS
 


Nr 2 2019

Nu börjar det bli dags igen.

När jag sitter och skriver den här texten är det de sista dagarna i mars och april står för dörren. Våren har visat sig några gånger, de första dagarna när solen värmer har gått förbi och just nu påtas det i trädgårdar och båtarna ska fram ur vintervilan.
Själv lade jag mycket energi på att snygga till båten i höstas så jag ska förhoppningsvis komma enkelt undan nu till våren men det får vi se hur det blir med det. På vårt varv börjar det snart bli fullaktivitet igen vilket vi tycker är väldigt trevligt.Se till att ni använder vår fina varvsstuga för enfika och samtal eller om ni bara behöver sitta ner i5 minuter och värma er litegrann. Värmen är igång och det finns toalett för den som behöver.

Föreningen har även haft en arbetsdag där vi som funktionärer träffas och planerar för hur arbetet ska genomföras under året och datum har bestämts för våra gemensamma aktiviteter. Se till att du som medlem har koll på våra arbetsdagar, några av dessa informeras om längre fram i den här tidningen, då har du möjlighet att arbeta aktivt under några timmar och du får då tillbaka din pantavgift. Flerdagar av den här karaktären kommer genomföras och kommer då informeras om via hemsida eller kanske via mail. Fler pantdagar kan komma att utlysas under året, bommar ska monteras på en brygga och huspanel ska eventuellt bytas på Bergö 

Nog om allmän info. Kan ni tänka er att isen försvunnit så tidigt som den gjort, helt makalöst. Vår arbetsbåt ligger redan i vattnet redo för användning vilket vi som engagerar oss för Bergö redan utnyttjat.En helg i mars tog vi oss en tur dit för att titta till område och hus. Givetvis med kaffetermos och fikabröd i bagaget. Med härlig optimism gav vi oss iväg vid lite efter 9 en söndagsmorgon.Vädergudarna var hyfsat snälla mot oss och bjöd på lite snålblåst men faktiskt en del solsken också.En kort regnskur drog förbi men då smakade fikat ännu lite bättre. När man vistas på Bergö kommer man ganska fort på vilket smultronställe det är att vistas på, även en blåsig dag i mars. När vi gick och inspekterade området såg vi att allt verkar ha stått emot vintern på ett bra sätt och inget har tagit skada vad vi kunde se just då. Till er som är nya i föreningen och undrar vad Bergö är för något är det föreningens egen ö för oss medlemmar att vistas på när andan faller på. Det finns brygga att förtöja vid, grillplats, bord för fika, och toalett som kräver medlemsnyckel för användning. Se till att ni tar en tur under sommaren för ett besök, ön är tillför alla oss medlemmar, vi vårdar den tillsammans och vi nyttjar den tillsammans. Som med alla våra anläggningar kan inget “bokas”, alla är välkomna och vi använder allt i samförstånd och med sunt förnuft. Är du osäker på hur något fungerar är det enklast är att fråga sig fram om det är något man undrar och ta hjälp av varandra. Just att alla ärmed och vårdar ön, och våra övriga anläggningar med för den delen, är något jag vill vara noggrann med att poängtera. Många är ni som redan gör ett stort arbete med det men det är verkligen något som gäller för alla, det finns inga anställda vaktmästare någonstans på våra anläggningar som sköter underhåll, rengöring och städning, det är något vi alla måste hjälpas åt med för att ha trivsamma och hållbara miljöer i flera år framöver. Ni som har varit med ett litet tag vet att jag ofta pratar om detta. Ju fler vi är som delar på ansvar och arbetsbörda desto enklare blir det 
I nästa nummer .hoppas jag få rikta fokus mot nya bommar på bryggan och kanske, kanske har vi en ny arbetsflotte i sjön.

Med vänlig hälsning,Henrik Löfqvist,
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap


Nr 1 2019

Hej!

Då är 2019 igång med full fart och föreningen har haft sitt årsmöte på härliga Evedals värdshusunder trevliga former. Årsmötet genomfördes under sedvanliga former med val av funktionärer, prisutdelning för seglarna och avslutades med ett mycket trevligt bildspel presenterat av ViceOrdförande Lars Johansson. Jag hoppas vi kan få se en del av bilderna på vår hemsida framöver.Det var härliga bilder från föreningen och olika personer som deltog i aktiviteter med båtar och familjer. Några kändes igen och några inte. Kan vi publicera några bilder kan flera få ta del av dem och kanske kan vi få fler identifieringar, vi får se var det landar.

 Vad det gäller aktivt arbete har några av er medlemmar redan fått mail från vår hamnsektion vilket visar att de redan är igång med sin planering. Några andra projekt är också igång, bl.a. är en ny arbetsflotte under planering för färdigställande under våren2019. 

Något som gläder mig mycket är att föreningen har valt in en kvinna som sekreterare. Varför är det viktigt undrar någon då givetvis? Jo, det är viktigt för att jag tror att om vi kan vara jämlika i könsfördelning så kommer föreningen att utvecklas på ett ännu bättre sätt. Genom att se saker med olika ögon får vi in fler perspektiv vilket ger bättre underlag till de olika sakerna vi håller på med. Att det också kommer in människor som inte varit funktionärer tidigare ger också en extra dimension.Då blandar vi erfarenhet med nya idéer vilket jag anser vara väldigt positivt. När jag skriver att vivill vara jämlika i könsfördelning kan det behöva tilläggas att vi har en lång, lång väg att gå men vi måste fortsätta försöka engagera fler kvinnor för att skapa så bra förutsättningar för utveckling som möjligt. 

När jag funderar lite kring hur vi använder våra båtar så har jag noterat att i många fall är det både män, kvinnor och barn som är ute på sjön eller arbetar på varvet med underhåll och liknande så om någon tror att det är ett enbart manligt intresse så finns det andra sätt att se på det. Och om någon skulle få för sig att det är typiskt manliga arbetsuppgifter som genomförs i föreningen så får vi nog skaka av oss gamla fördomar om manligt och kvinnligt.Alla människor kan måla, hjälpa till att byta bojar, köra truck eller hjälpa till med allmänt underhåll. 
Är det dock så att vi har en miljö där man inte känner sig välkommen som funktionär på grund av kön eller ålder har vi andra saker att ta itu med men det är inget jag för tillfället upplever. 

För oss valda funktionärer rullar arbetet vidare och snart är det vår och sommar och dags för sjösättning. När den tiden kommer gäller det för oss alla att njuta av det som tiden på sjön ger oss. För att göra det möjligt gäller för oss alla medlemmar att uppfylla det vi tagit på oss när vi valt att vara medlemmar i föreningen. 

Mvh, Henrik Löfqvist Ordförande Helgasjöns Segelsällskap


Nr 4 2018

Viktig information att tänka på.

Höstmörkret är här och vintern smyger sig sakta på oss.

Båtlivet ligger i träda och båtarna är omhändertagna för vintern för de flesta av oss, kan jag tänka mig.I det här numret vill jag slå ett slag för vilka rättigheter och skyldigheter vi som medlemmar har i vår förening. Som jag skrivit någon gång tidigare är vi många nya medlemmar och för oss andra mer rutinerade har det kanske kommit till några saker att tänka på.


Varför tar jag då upp detta? Anledningen är enkel, vi som funktionärer får hantera en del frågor när endel av er medlemmar blir fakturerade en avgift eller när någon blivit uppmanad eller tillsagd om något som strider mot föreningens förhållningsregler.Detta är tråkigt, tycker vi, eftersom vi endast följer de regler som är bestämda av er medlemmar på årsmötet. Jag vill därför med den här texten informera och uppmana alla att vara uppmärksamma på vad som gäller i föreningen vad gäller avgifter och övrigt. 


Återigen påminner jag om att avgifter som finns inom föreningen är bestämda av er medlemmar på årsmötet. Det är alltså inget som styrelsen godtyckligt bestämt. Förslaget kan ha kommit från styrelsen men medlemmar på årsmötet har beslutat om att dessa ska gälla. Jag nämner några av de ofta återkommande frågorna men se till att uppdatera er på hemsidan om vad som gäller för vår verksamhet.


Varvet:
Förvaring av båtar på varv finns det regler kring.
Info finns att läsa på hemsidan. Mycket viktigt att alla förstår att det inte går att ställa dit en båt godtyckligt utan att ha gjort en överenskommelse med våra funktionärer på varvet eller lämna båten utan tillsyn. Är det något som är oklart eller något som behöver förtydligas, meddela då oss i styrelsen detta, så försöker vi fixa det. Jag vill uppmana alla som gör någon slags överenskommelse med våra funktionärer att se till att ni gör det via mail så finns det i skrift om eventuella frågetecken uppstår. Ett enkelt mail räcker långt.


Hamnen:
Här placeras endast båtar som har fått tillåtelse av hamnfunktionärer.
Ingen annan förtöjning såsom ”jag bara lånar platsen” eller ”han sa att det var ok för han skulle inte sjösätta” är inte tillåtet. Har du enhamnplats, men av någon anledning inte använder den, meddela våra funktionärer så försöker de se till att någon annan kan använda platsen. Rätt båt på rätt plats, har du bytt båt, meddela så uppdaterar vii systemen så slipper ni få samtal från funktionärer som går bryggvandring. Se till att maila era synpunkter och frågor. Hamnen hanterar massor av frågor och funderingar vilket blir helt ohållbart om alla ska ringa.


Vaktgång:

En hörnsten i vår verksamhet. Här hjälps vi alla åt att kolla våra båtar och utrustning. Jag själv tänker att om jag kollar på era saker så kollar ni på mina nästa dag, och så hjälps vi åt. Vaktgången är inte frivillig. Kommer du inte eller inte ser till att den blir gjord blir du bötfälld. Enklast för dig själv och alla andra är att gå ditt pass oavsett dag. Vår vaktchef försöker sprida dagarna efter förmåga så du inte ska behöva gå en lördag varje år.

Som sagt en uppmaning till alla att se till att ha koll på vad som gäller för dig i föreningen. Är det otydligt eller svårt att förstå får du höra av dig så vi kan förbättra vår information. Vi som är funktionärer jobbar ideellt om någon skulle ha missat det vid det här laget. Att då hålla på att hamna i onödiga samtal på grund av att vi gör vårt jobb utifrån beslut tagna av er medlemmar är något ingen av oss vill hålla på med, vi vill ju bara åka båt och ha det trevligt på sjön som alla andra.


Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist Ordförande HSS


Nr 3 2018

Härliga Evedal

Ja vad säger man, som båtägare kan i alla fall  inte jag önska mig mer av sommaren. Sköna  badtemperaturer, varma kvällar, värmande sol och . stilla vindar. Och nu har hösten börjat göra sittintåg med lite regn och svalare temperaturer och  skymningen som kommer bra mycket tidigare.Tråkigt tycker någon säkert men själv tycker jag  det känns lite enklare att ta mig an höst och vinter med en så pass bra vädersommar vi har bakom oss. 

Vad händer nu då? Föreningen och alla vi  funktionärer jobbar vidare med det som ska göras   under höstkanten, vi hjälper till med att få uppbåtar ur vattnet och förbereder för vintern på flera  håll och kanter, se till att hjälpa till efter bästa förmåga och stötta funktionärerna i deras arbete. 

Jag skulle vilja ta tillfället i akt att prata lite om området vi har vår förening, Evedal. Själv kan jag emellanåt bara stanna upp och fundera vad bortskämda vi är. Vår förening kan i mina ögon knappt ha ett bättre läge. Närhet till parkeringar, glasskiosker och restauranger, fina välskötta badplatser med bryggor och hopptorn. Du kan enkelt ta dig hit med både buss och cykel. Stora gräsytor att samlas på och som samtidigt också ger utrymme att hitta en mer stilla plats för den som önskar det. Kommunen tar hand om skötseln så vi invånare och besökare kan komma till en välstädad och välskött miljö. 

För min del som ordförande i föreningen talar jag återkommande om att vi måste ta vårt ansvar för vår del på området. Vår hamn ligger ju faktiskt nästintill mitt i en av stränderna som riktar sig till mindre barn och familjer, tonåringarna håller ju gärna till vid hopptornet så dem ser i alla fall jag inte så mycket av. Med att ta ansvar menar jag att respektera fartbegränsningar och ha koll på drivmedel och oljor. Miljöfarliga kemikalier är helt uteslutet att använda.

 Jag möts av lite olika saker beroende på vilken tid jag kommer ner till området. Tidig morgon möts jag ibland av motionärer och någon som tar en promenad med sin hund, allt är stilla och lugnt.Vid lunchtid är det fullt med badande människor, full fart i vatten och på lekplatser. På kvällen händer det att jag med familj köper en glass på campingen och går en liten promenad, då är det folk på uteserveringen vid Brunnens restaurang eller så är det fullt ös på värdshusets After beach. Senare på kvällen sänker sig åter lugnet, några enstaka människor som är och tar ett kvällsdopp, en hel del personer som är ute på en promenad och några som är ute med sina båtar och bara njuter av stillheten som en sommarkväll kan ge. 
Så det jag vill säga är egentligen, stanna upp och se er omkring och njut lite extra när ni är på Evedal. Se till att uppskatta det som vi kanske många gånger tar för givet. 

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist Ordförande HSS


Nr 2 2018

Snart är det dags


Snart är det dags Jajamän, snart är det dags att plocka ut skutorna ur vinterförvaringen och göra i ordning dem för ännu en båtsäsong. Bra så långt.

 Sitter i skrivande stund och tittar lite i en del utskick från olika firmor om erbjudande på allehanda produkter och utrustning och märker att det finns lite jag kan pyssla med under våren, härligt säger någon och å vad drygt säger nästa. Själv följer det nog min vanliga ordning och arbetsgång, just nu känns det inte så inspirerande att skura, putsa och pyssla men när värmen börjar komma och jag väl börjar så blir det helt plötsligt roligare.

 Föreningens arbete fortgår på bästa sätt. Arbetsdagarna på Korrö fungerade väldigt bra och många bra saker hann med att bearbetas under väldigt trevliga och avslappnade former. I dagsläget vet jagatt det arbetas för fullt med att hantera inbetalningar för årets avgifter och hamnfunktionärerna jobbar för fullt med att fördela platser. Seglarna har planerat sina aktiviteter och strax sätter våra vaktfunktionärer igång med att skapa vaktschema för årets vaktgång så ni förstår att det händer en heldel, ja och så ska ju tidningen produceras också.Allt detta sköts av ideella krafter, tänk på det. 

Temat för året är för oss funktionärer att ha glädje i det vi gör och att inte fastna i onödiga och energikrävande frågor som tar udden av vårt engagemang. En av nycklarna till det är att vi som medlemmar tar vårt ansvar och följer de förhållningsregler som föreningen har. Det kan handla om att betala sina avgifter i tid och att följa uppmaningar från funktionärer och att ta ansvar för sin utrustning, både på land och i sjön bland mycket annat. Ja, det är väl självklart, säger någon, fast riktigt så enkelt är det inte. Med detta vill jag inte säga att det på något vis fungerar dåligt men vi kan alltid bli bättre. Om vi inte klart och tydligt talat om eller kommunicerat vad som gäller i föreningen och på våra anläggningar så får vi försöka bli bättre på det. Föreningen fylls hela tiden på med nya medlemmar vilket är väldigt trevligt och då har vi som har varit med lite längre ett ansvar att se till att så många som möjligt harkoll på vad som gäller. Till er som undrar något, våga fråga, kontaktuppgifter finns på hemsidan. 
På hemsidan hss.se försöker vi uppdatera med information om vad som händer och allt annat matnyttigt vi som medlemmar behöver veta.Saknar ni något så hör av er.

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist, Ordförande Helgasjöns Segelsällskap

Nr 1 2018

Hej alla medlemmar!

Nu är det redan början på februari och mörkret börjar  ge vika. Härligt! Visst, lite snö och kyla kommer  det att bli fortsättningsvis men snart sitter vi och  njuter av vårvärmen utmed någon vägg och undrar var vintern tog vägen. 

Föreningen hade sitt årsmöte i januari och det avlöpte enligt den information jag fått på ett trivsamt och trevligt sätt. Själv lyckades jag med konststycket att vara iväg på arbetsresa samtidigt som årsmötet vilket grämer mig en hel  del, men ibland kör det ihop sig, å andra sidan rullade det ju på och allt gick bra, så min frånvarovar nog inga problem.Nu väntar lite praktiskt arbete med att få igång verksamheten i rätt riktning, några nya funktionärer har tillkommit i funktionärsgruppen vilket är mycket trevligt. Ni ska känna er varmt välkomna och vi ska göra vårt bästa för att se till att ni ska trivas. Är det något ni undrar är det bara att hojta till så ser vi till att försöka hjälpa till eller svara på er frågeställning så fort vi kan. Tänk på att ingen fråga är för dum för att ställa. 

I övrigt vill jag lyfta en fundering jag har och den handlar om ungdomarna i föreningen. Vår  verksamhet utgår ju från båtlivet och allt som hör till det. I samband med att vi är ute på sjön vet jag ju om att vi är många som är ute med hela familjen och min fundering är då om det är något vi skulle kunna göra inom vår organisation eller på våra anläggningar för att göra ungdomarnas/barnens sjöliv trevligare. Själv har jag inga direkt konkreta idéer men kanske någon av er medlemmar har någon tanke ni går och bär på som kanske skulle ge ungdomarna en extra dimension till sjölivet. 
Kanske handlar det om navigeringsutbildningar  eller någon rolig tävling liknande Poker Run. Skulle Sjöborgen kunna användas på något annat sätt än vad den gör idag? Kan föreningen bjuda in någon/några personer för uppvisningar eller föreläsningar? Spökrunda på Bergö? Kom in med era förslag och en plan hur ni tänker er att det kan genomföras eller organiseras så får vi se över det och se vad föreningen kan ställa upp med. Det behöver inte handla om väldigt stora eller krävande arrangemang utan även små förändringar kan bidra på många sätt.Att skapa en positiv miljö med roliga förutsättningar för ungdomarna är som jag ser det otroligt viktigt för föreningens fortlevnad. Om vi skapar trevliga förutsättningar för alla, även de yngre får vi en mer dynamisk och ännu trivsammare förening. 

Med hopp om en kort vinter och att våren är på gång. 
Mvh, Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap


Nr 4, 2017

Förändringens vindar

Hej alla 

Ja nu blåser förändringens vindar genom föreningen.Skönt säger någon och tråkigt säger någon annan.Vi i styrelsen är dock helt övertygade om att vi  är inne på rätt spår med de förändringar som  genomförts hittills. 

För dig som medlem är det väl  mest märkbart eftersom årsmötet kommer hållas i  januari istället för som tidigare i november. Detta  är ju till följd av att vi numera har ett verksamhetsår  som sträcker sig från första januari till sista   december. Anledningen till den förändringen är ju  helt enkelt är att vi tror det blir en enklare hantering  av administrationen i föreningen. 

Ännu en stor förändring för oss som arbetar aktivt i  föreningen är att en trogen HSS-funktionär tackar  för sig efter många års aktivt arbete i föreningen.Tack Gunnar Eikman för allt ditt fantastiska  arbete under många år där du haft många roller  genom åren. 
Många tycker det känns tråkigt att  Gunnar slutar som aktiv funktionär och så givetvis  även jag men jag vill istället för att hänga upp mig  på de tråkiga tankarna fokusera på vad Gunnar  bidragit med i både praktiskt som teoretiskt arbete  och låta det fungera som inspiration för oss andra  medlemmar. Kan han, så kan vi!!

 Listan skulle kunna göras lång på vad han arbetat med  inom föreningen, men hans senaste ansvarsområdehar varit att hantera hamnen med allt vad det   innebär såsom bryggplatser, bojar, sänken, köplats  och allt däremellan. 

Vad händer nu då undrar ju säkert någon? Ja, det är  upp till oss medlemmar att föra hans fantastiska  arbete vidare. Vad bra tänker ni kanske, hoppas  föreningen hittar någon som…..Ni förstår vart jag vill komma va? Sitt inte hemma  och tro att allt löser sig, ställ upp och gör lite  arbete i föreningen. Att sköta en båtklubb och  dess anläggning är inte som att köpa sig fri från   bingolotter eller annat. Vissa saker kan man som  förening betala för men vissa saker behöver man  hjälpas åt för att fixa. I det här numret kommer ni  se en lista på vilka funktioner valberedningen har  att hitta folk till.Så istället för att vänta på ett samtal ta ut tummen  ur ….. och hör av dig till oss. 
Någon kanske känner att ni inte kan någonting om  föreningen eller kring det som ska hanteras men vi lär  oss tillsammans. Samma sak gäller för er som för  mig när jag gick med. Jag hade en vilja att hjälpa  till eftersom jag använder och nyttjar föreningens  anläggningar och tillgångar och tänkte att det är  lika bra att hjälpa till litegrann och inte bara åka  snålskjuts på andras arbete. 

Vi är i dagsläget någonstans bortåt 470 medlemmar så  det vore väl väldigt konstigt om inte någon skulle  kunna ha lite energi över till föreningen. Det kan  ju faktiskt till och med vara lite roligt att träffa lite  nytt folk. Att träffa människor och ingå i ett socialt  sammanhang ger många positiva effekter på vår  hälsa enligt mycket forskning. Hos oss i HSS  försöker vi konstant arbeta mot att ideellt arbete  ska vara av en sådan omfattning att det upplevs  som en belastning utan att det istället upplevs som  något positivt och roligt.Som sagt hör av er så ska vi försöka stoppa in er  någonstans i organisationen. 

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap 
Nr 3, 2017

Härliga Helgasjön

Då börjar sommaren sjunga på sista versen för det häråret. Någon kanske känner att det inte blev riktigt vad ni tänkte med båtliv och trevliga dagar på sjön och för någon annan kanske vädret och sommaren som helhet varit helt perfekt. Alla har vi olika upplevelser och känslor. 
För min egen del hade jag gärna sett lite mer av värme både i luft och vatten, men det är ju som sagt bara vad jag tycker. 

Jag vill passa på att ta upp lite om Helgasjön som helhet och att vi som vistas på och runt omkring tänker på vad vi gör och hur vi uppför oss. Detta med anledning av utökade naturreservat och de senaste skriverierna i Smålandsposten om vattenskotrars vara eller icke vara. Utan att återge allt för mycket om detta vill jag som starkast påpeka att vi alla som på något vis nyttjar sjön för vårt eget intresse har ett mycket stort ansvar att göra det på ett hållbart sätt. Vi är många som ska samsas för att vi ska få det att bli så bra som möjligt. Det är båtfolk, badare, simmare, kanotister, seglare, vattenskotrar, ornitologer, sjöräddare och säkert några fler som jag inte nämnt. 
Vi har i dagsläget ett mycket fint fågelliv runt sjön som ska bevaras och förhoppningsvis förbättras. Fisket vet jag inte så mycket om men med tanke på det flertal båtar jag ser kan det ju inte vara alltför dåligt. 

Om vi vill att detta ska fortsätta och fungera måste vi göra det i samförstånd och med eftertanke så se till att följa hastighetsbegränsningar och tänk efter hur ni brukar era farkoster på vattnet för allas trivsel och säkerhet. Själv känner jag mig mycket privilegierad att både kunna åka och bada vid Evedal eller ge mig ut med båten när andan faller på och vill gärna fortsätta att göra det. 
Jag tror det är viktigt att vi ibland stannar upp och tittar lite på vad vi tar för givet och faktiskt ska vara tacksamma för. Att ha tillgång till en sjö mitt i mörkaste Småland med närhet till camping, café och restauranger runt sjön som man kan ta sig till via vattnet är ju helt fantastiskt, så se till att tänka på och vårda detta kära medlemmar, och alla andra med för den delen. 

Detsamma gäller för vår förening också. Se till att stanna upp ibland och var tacksamma till dem som mätt upp sjön vilket gjort att vi idag har ett sjökort att följa, till dem som vårdar och sköter Bergö för vår skull, till dem som sköter om hamn och varv, ja alla som faktiskt bidrar av sin egen tid för att många ska kunna ha ett bra båtliv. Se till att hjälpa till du också när föreningen kallar. Utan aktiva medlemmar, ingen förening.

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist 
Ordförande HSS


Nr 2, 2017

Hej alla HSS:are 

Hoppas ni mår bra och att ni känner tillförsikt inför kommande båtsäsong. Nu börjar det bli dags att damma av både båten och oss själva lite vinterdamm och ge oss ut i vårvädret. 
I frågan om att få ordning på båten får jag se var det landar, ambitionen är hög med många ideér som vanligt men det brukar plana ut och sjösättningen blir viktigare och sen snurrar det på en sommar till, men det gör nog inget. 

Nu när ni sätter igång med era förberedelser ber jag er vara uppmärksamma på vilka produkter ni använder till era båtar, framförallt om ni skrapar bort gammal bottenfärg eller liknande.Gamla produkter kan vara riktiga miljöbovar och ska tas omhand på ett bra sätt och lämnas till återvinningscentraler eller liknande. Har ni gamla burkar stående med bäst före datum passerat för länge sedan gör ni nog bäst i att göra er av med dem och uppdatera till modernare produkter. 

Den här gången vill jag passa på att puffa och lyfta fram vår trevliga tidning och vår hemsida. Själv tycker jag det är jättetrevligt när det dimper ner ett nytt nummer av vår medlemstidning innehållande lite av varje. 
Tidningen hade som vanligt inte kommit till om det inte varit för vår informationssektion med Annika Hasselblad i spetsen. Annika gör ett fantastiskt jobb med att se till att det kommer in material, sammanställer detta, skickar tidning till tryck och är med och ombesörjer distribution. Hon påminner oss andra och håller i tåtarna med stadig men ändå varsam hand. Om någon har varit uppmärksam kan vissa av er se att kuverten innehållande tidningen inte är poststämplade men kommer fram ändå. Det beror på att vi har så fantastiska funktionärer som tar sina cyklar och delar ut tidningen, inte till alla men ändå en ansenlig mängd. Inte dåligt eller hur, vi har till och med brevbärarfunktion i föreningen, det är verkligen inte något alla kan skryta med. 

När det kommer till hemsidan har kanske någon sett att den har ett lite förändrat utseende och detta tillföljd av att vi har en ny funktionär som sköter det, Gabrielle Thornström. Gabrielle har förändrat en del och ser till att den är korrekt och innehåller det den ska. Där går att läsa och se en hel del om vår förening. Just för tillfället kan man inte bli annat än glad när man går in där och ser en härlig sommarbild med glädje och fart, mycket trevligt. 

Hemsidan och tidningen är våra främsta kanaler för oss medlemmar att få information om vad som händer och sker och i dagsläget är vi i trygga händer och det sköts på ett föredömligt sätt. Saknar ni något eller vill tillägga något var inte sena med att höra av er så tittar vi på vad ni har på hjärtat och ser var vi placerar informationen bäst. 

Så avslutningsvis när ni träffar på Annika och Gabrielle, se till att visa er uppskattning och ge dem lite glada tillrop för deras arbete och se till att ge dem energi till att fortsätta sitt fina arbete för oss medlemmar. 

Väl mött i vårsolen! 
Med vänlig hälsning 
Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap

Nr 1, 2017 

Vad som händer och sker

Hej alla HSS:are. 

Nu börjar våren närma sig och mörkret ger vika för ljuset. Även om det bara är månadsskifte jan/feb så märker man av förändringen vilket nog de flesta av oss uppskattar. Givetvis ska vi igenom både februari och mars med allt vad det innebär, än är det inte försent med rejält med snö och rejäla köldknäppar men det kommer ju som sagt en vår efter det. 

I föreningen går livet sin gilla gång höll jag på att skriva men så är inte fallet riktigt. Det går sin gilla gång så tillvida att många funktionärer har varit på arbetshelg och planerat och dragit upp riktlinjerna för kommande båtsäsong samtidigt som det pågår en del internt arbete för att ta föreningen framåt. Så som arbetet framskrider för tillfället och utifrån de förslag som presenteras i den här tidningen föreslår styrelsen att föreningen förändrar sitt verksamhetsår. För dig som medlem kommer det inte att vara så väldigt stora förändringar. Den största skillnaden kommer att vara, om det extra årsmötet beslutar det, att årsmötet kommer att hållas på våren istället för som idag på hösten och att medlemsfakturorna kommer lite tidigare än vad man kanske är van vid.

Varför föreslår styrelsen detta då? Ja, helt enkelt för att vi tror att föreningens övergripande arbete kommer att gynnas av en sådan här förändring. Jamen, är det inte bra som det är frågar sig kanske någon? Jodå, det fungerar till största delen bra, men vi tror att det kan bli ännu smidigare arbete framöver om vi gör så här. 

Att skapa en förening med uppgifter som är intressanta och hanterbara för varje individ som ställer upp och arbetar ideellt är en av de absolut viktigaste saker vi som förening måste fortsätta att utveckla och arbeta kring. Som ni vet från tidigare texter från mig så menar jag med en dåres envishet att det ideella föreningslivet inte är på väg att dö ut. Det som däremot behöver utvecklas är hur vi kan utveckla det så det möter dagens syn på föreningsarbete. Vad det är, det vet inte jag, men vi försöker i alla fall hitta vägar framåt. Kanske någon säger att, arbeta ideellt det vet man ju hur det är, ställer man upp på något blir man ju dränkt i arbete. Vår förhoppning är att det absolut inte ska vara så. Ju fler vi är som hjälps åt desto enklare blir det, det är ju grundidén i alla fall. Jag kan också nämna som ett led i att underlätta för våra funktionärer, gäller för oss medlemmar i föreningen att vi tar ett gemensamt ansvar att vårda och underhålla såväl anläggningar som funktionärer. Genom att vi tar ansvar för det vi är ålagda utifrån föreningens stadgar att sköta som medlemmar blir det bra mycket enklare för nuvarande funktionärer att få ihop en bra verksamhet. 

Vad innebär det då? Jodå, det är mycket enkelt, betala dina avgifter i tid, ha god kontakt med varv eller hamn och se till att de sköter alla frågor kring de verksamheterna som berör dig, vårda anläggningarna du vistas på, ta ansvar för nycklar du lånar, respektera de regler som gäller vid våra bryggor och kaj och se till att bemöta dem du möter på ett hyggligt sätt. Självklara saker kan tyckas, så då kan vi ju hjälpas åt att följa dem. 

Nu är platsen slut och jag har inte ännu berört förändringen som är genomförd om att Hissö som naturreservat är utökat. Mer om detta längre fram. Se till att vara rädda om alla på Helgasjön, badare, seglare, fiskare, fåglar och allt däremellan. 

Mvh, Henrik Löfqvist. 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap.
 
  
  

OM du vill bli
sponsor till
HSS - klicka
här och fyll
i informationen