Nr 3 2019

Sommaren 2019

Hej igen alla HSS medlemmar, då börjar sommaren  2019 lida mot sitt slut, än är det inte färdigt  men nog sjunger sommaren på sista versen. Jag hoppas ni är många som haft möjlighet att njuta av Helgasjön och de möjligheter som erbjuds oss som färdas på vattnet med jämna mellanrum såsom glass på Kronoberg eller lyssna på after beach på Evedals värdshus från sjösidan. Själv har jag haft en bra och trevlig båtsommar innehållande bad och fikastunder vilket gör att i alla fall jag är nöjd.

 I förra numret nämnde jag att jag hoppades få rikta strålkastaren mot nya Y-bommar i vår hamn och mycket riktigt så är dessa nu på plats och belagda med båtar. För den oinsatte kanske det kan upplevas som en enkel manöver att anskaffa och montera dessa men det är så långt ifrån sanningen ni kan komma. Det arbete våra funktionärer i hamnsektionen genomfört med allt från förundersökning av möjlighet att genomföra detta, med tanke på hållbarhet och konstruktion på nuvarande brygga, ta in intresseanmälningar, omplacera och erbjuda platser till de som önskat byta brygga till att faktiskt beställa, planera installation och genomföra densamma tillsammans med medlemmar har inneburit många ideella arbetstimmar. Så den som tror att det bara är att beställa och montera får tänka om.


 Vad gäller just hamnen är det ju kärnan i vårverksamhet och det som berör de flesta av oss på något vis. Utöver den vanliga frågan om när det finns lediga platser är det en hel del annat de måste administrera, styrelsen väljer därför att ta chansen att informera och tydliggöra en del saker kring hamnen på annan plats i tidningen, se till att läsa det inför kommande säsong. 
Själv hörjag återkommande kommentarer som att det är märkligt att det står tomma platser i hamnen och att någon önskat annan plats på grund av olika saker men inte får gehör för det. Tro inte annat än att funktionärerna jobbar idogt med att se till att fylla våra bryggor och fördela platser så fort de blir lediga men de kan inte jaga medlemmar i tid och otid, kommunicera istället med oss så har vi större chans att hjälpa er med era frågor och kan hjälpa er att hyra ut er båtplats om ni inte har möjlighet att sjösätta. Kanske kan det till och med vara så att någon hänvisar till någon gammalöverenskommelse med tidigare hamnfunktionärer vilket i så fall verkligen behöver kommuniceras till oss igen. Glöm inte att de som sköter detta är ideella funktionärer, jag har tagit upp det ofta på den härsidan och kommer fortsätta att göra det så länge jag anser det behövas. 


Avslutningsvis upplever vi något som vi tycker är märkligt, och det är att viden hel del tillfällen som platser i hamnen erbjuds dröjer svaren från de tillfrågade och fördröjer hanteringen av platserna. Minst sagt märkligt när väldigt många frågar och är intresserade av platser.Kanske upplever ni den här texten som offensiv och något provocerande och till viss del kanske det är på det viset. Jag vill från min sida bara ännu en gång försöka förmedla bilden av att det är många som jobbar ideellt för att få föreningen att snurra på bästa sätt, hamnen är en sektion och listankan bli lång om jag ska fortsätta nämna de andra sektionerna och hur de funktionärerna arbetar men jag börjar här den här gången för att förtydliga vikten av att vi tillsammans samarbetar för att kunna ha ett trevligt båtliv och underlätta för våra funktionärer. 

Till sist ett upprop. Om valberedningen hör av sig till någon av er, var inte rädd för att engagera er.Vi gör tillsammans allt vi kan för att det ska vara så lätt som möjligt att vara funktionär i HelgasjönsSegelsällskap.

Med vänlig hälsning,
Henrik Löfqvist Ordförande HSS
 


Nr 2 2019

Nu börjar det bli dags igen.

När jag sitter och skriver den här texten är det de sista dagarna i mars och april står för dörren. Våren har visat sig några gånger, de första dagarna när solen värmer har gått förbi och just nu påtas det i trädgårdar och båtarna ska fram ur vintervilan.
Själv lade jag mycket energi på att snygga till båten i höstas så jag ska förhoppningsvis komma enkelt undan nu till våren men det får vi se hur det blir med det. På vårt varv börjar det snart bli fullaktivitet igen vilket vi tycker är väldigt trevligt.Se till att ni använder vår fina varvsstuga för enfika och samtal eller om ni bara behöver sitta ner i5 minuter och värma er litegrann. Värmen är igång och det finns toalett för den som behöver.

Föreningen har även haft en arbetsdag där vi som funktionärer träffas och planerar för hur arbetet ska genomföras under året och datum har bestämts för våra gemensamma aktiviteter. Se till att du som medlem har koll på våra arbetsdagar, några av dessa informeras om längre fram i den här tidningen, då har du möjlighet att arbeta aktivt under några timmar och du får då tillbaka din pantavgift. Flerdagar av den här karaktären kommer genomföras och kommer då informeras om via hemsida eller kanske via mail. Fler pantdagar kan komma att utlysas under året, bommar ska monteras på en brygga och huspanel ska eventuellt bytas på Bergö 

Nog om allmän info. Kan ni tänka er att isen försvunnit så tidigt som den gjort, helt makalöst. Vår arbetsbåt ligger redan i vattnet redo för användning vilket vi som engagerar oss för Bergö redan utnyttjat.En helg i mars tog vi oss en tur dit för att titta till område och hus. Givetvis med kaffetermos och fikabröd i bagaget. Med härlig optimism gav vi oss iväg vid lite efter 9 en söndagsmorgon.Vädergudarna var hyfsat snälla mot oss och bjöd på lite snålblåst men faktiskt en del solsken också.En kort regnskur drog förbi men då smakade fikat ännu lite bättre. När man vistas på Bergö kommer man ganska fort på vilket smultronställe det är att vistas på, även en blåsig dag i mars. När vi gick och inspekterade området såg vi att allt verkar ha stått emot vintern på ett bra sätt och inget har tagit skada vad vi kunde se just då. Till er som är nya i föreningen och undrar vad Bergö är för något är det föreningens egen ö för oss medlemmar att vistas på när andan faller på. Det finns brygga att förtöja vid, grillplats, bord för fika, och toalett som kräver medlemsnyckel för användning. Se till att ni tar en tur under sommaren för ett besök, ön är tillför alla oss medlemmar, vi vårdar den tillsammans och vi nyttjar den tillsammans. Som med alla våra anläggningar kan inget “bokas”, alla är välkomna och vi använder allt i samförstånd och med sunt förnuft. Är du osäker på hur något fungerar är det enklast är att fråga sig fram om det är något man undrar och ta hjälp av varandra. Just att alla ärmed och vårdar ön, och våra övriga anläggningar med för den delen, är något jag vill vara noggrann med att poängtera. Många är ni som redan gör ett stort arbete med det men det är verkligen något som gäller för alla, det finns inga anställda vaktmästare någonstans på våra anläggningar som sköter underhåll, rengöring och städning, det är något vi alla måste hjälpas åt med för att ha trivsamma och hållbara miljöer i flera år framöver. Ni som har varit med ett litet tag vet att jag ofta pratar om detta. Ju fler vi är som delar på ansvar och arbetsbörda desto enklare blir det 
I nästa nummer .hoppas jag få rikta fokus mot nya bommar på bryggan och kanske, kanske har vi en ny arbetsflotte i sjön.

Med vänlig hälsning,Henrik Löfqvist,
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap


Nr 1 2019

Hej!

Då är 2019 igång med full fart och föreningen har haft sitt årsmöte på härliga Evedals värdshusunder trevliga former. Årsmötet genomfördes under sedvanliga former med val av funktionärer, prisutdelning för seglarna och avslutades med ett mycket trevligt bildspel presenterat av ViceOrdförande Lars Johansson. Jag hoppas vi kan få se en del av bilderna på vår hemsida framöver.Det var härliga bilder från föreningen och olika personer som deltog i aktiviteter med båtar och familjer. Några kändes igen och några inte. Kan vi publicera några bilder kan flera få ta del av dem och kanske kan vi få fler identifieringar, vi får se var det landar.

 Vad det gäller aktivt arbete har några av er medlemmar redan fått mail från vår hamnsektion vilket visar att de redan är igång med sin planering. Några andra projekt är också igång, bl.a. är en ny arbetsflotte under planering för färdigställande under våren2019. 

Något som gläder mig mycket är att föreningen har valt in en kvinna som sekreterare. Varför är det viktigt undrar någon då givetvis? Jo, det är viktigt för att jag tror att om vi kan vara jämlika i könsfördelning så kommer föreningen att utvecklas på ett ännu bättre sätt. Genom att se saker med olika ögon får vi in fler perspektiv vilket ger bättre underlag till de olika sakerna vi håller på med. Att det också kommer in människor som inte varit funktionärer tidigare ger också en extra dimension.Då blandar vi erfarenhet med nya idéer vilket jag anser vara väldigt positivt. När jag skriver att vivill vara jämlika i könsfördelning kan det behöva tilläggas att vi har en lång, lång väg att gå men vi måste fortsätta försöka engagera fler kvinnor för att skapa så bra förutsättningar för utveckling som möjligt. 

När jag funderar lite kring hur vi använder våra båtar så har jag noterat att i många fall är det både män, kvinnor och barn som är ute på sjön eller arbetar på varvet med underhåll och liknande så om någon tror att det är ett enbart manligt intresse så finns det andra sätt att se på det. Och om någon skulle få för sig att det är typiskt manliga arbetsuppgifter som genomförs i föreningen så får vi nog skaka av oss gamla fördomar om manligt och kvinnligt.Alla människor kan måla, hjälpa till att byta bojar, köra truck eller hjälpa till med allmänt underhåll. 
Är det dock så att vi har en miljö där man inte känner sig välkommen som funktionär på grund av kön eller ålder har vi andra saker att ta itu med men det är inget jag för tillfället upplever. 

För oss valda funktionärer rullar arbetet vidare och snart är det vår och sommar och dags för sjösättning. När den tiden kommer gäller det för oss alla att njuta av det som tiden på sjön ger oss. För att göra det möjligt gäller för oss alla medlemmar att uppfylla det vi tagit på oss när vi valt att vara medlemmar i föreningen. 

Mvh, Henrik Löfqvist Ordförande Helgasjöns Segelsällskap


Nr 4 2018

Viktig information att tänka på.

Höstmörkret är här och vintern smyger sig sakta på oss.

Båtlivet ligger i träda och båtarna är omhändertagna för vintern för de flesta av oss, kan jag tänka mig.I det här numret vill jag slå ett slag för vilka rättigheter och skyldigheter vi som medlemmar har i vår förening. Som jag skrivit någon gång tidigare är vi många nya medlemmar och för oss andra mer rutinerade har det kanske kommit till några saker att tänka på.


Varför tar jag då upp detta? Anledningen är enkel, vi som funktionärer får hantera en del frågor när endel av er medlemmar blir fakturerade en avgift eller när någon blivit uppmanad eller tillsagd om något som strider mot föreningens förhållningsregler.Detta är tråkigt, tycker vi, eftersom vi endast följer de regler som är bestämda av er medlemmar på årsmötet. Jag vill därför med den här texten informera och uppmana alla att vara uppmärksamma på vad som gäller i föreningen vad gäller avgifter och övrigt. 


Återigen påminner jag om att avgifter som finns inom föreningen är bestämda av er medlemmar på årsmötet. Det är alltså inget som styrelsen godtyckligt bestämt. Förslaget kan ha kommit från styrelsen men medlemmar på årsmötet har beslutat om att dessa ska gälla. Jag nämner några av de ofta återkommande frågorna men se till att uppdatera er på hemsidan om vad som gäller för vår verksamhet.


Varvet:
Förvaring av båtar på varv finns det regler kring.
Info finns att läsa på hemsidan. Mycket viktigt att alla förstår att det inte går att ställa dit en båt godtyckligt utan att ha gjort en överenskommelse med våra funktionärer på varvet eller lämna båten utan tillsyn. Är det något som är oklart eller något som behöver förtydligas, meddela då oss i styrelsen detta, så försöker vi fixa det. Jag vill uppmana alla som gör någon slags överenskommelse med våra funktionärer att se till att ni gör det via mail så finns det i skrift om eventuella frågetecken uppstår. Ett enkelt mail räcker långt.


Hamnen:
Här placeras endast båtar som har fått tillåtelse av hamnfunktionärer.
Ingen annan förtöjning såsom ”jag bara lånar platsen” eller ”han sa att det var ok för han skulle inte sjösätta” är inte tillåtet. Har du enhamnplats, men av någon anledning inte använder den, meddela våra funktionärer så försöker de se till att någon annan kan använda platsen. Rätt båt på rätt plats, har du bytt båt, meddela så uppdaterar vii systemen så slipper ni få samtal från funktionärer som går bryggvandring. Se till att maila era synpunkter och frågor. Hamnen hanterar massor av frågor och funderingar vilket blir helt ohållbart om alla ska ringa.


Vaktgång:

En hörnsten i vår verksamhet. Här hjälps vi alla åt att kolla våra båtar och utrustning. Jag själv tänker att om jag kollar på era saker så kollar ni på mina nästa dag, och så hjälps vi åt. Vaktgången är inte frivillig. Kommer du inte eller inte ser till att den blir gjord blir du bötfälld. Enklast för dig själv och alla andra är att gå ditt pass oavsett dag. Vår vaktchef försöker sprida dagarna efter förmåga så du inte ska behöva gå en lördag varje år.

Som sagt en uppmaning till alla att se till att ha koll på vad som gäller för dig i föreningen. Är det otydligt eller svårt att förstå får du höra av dig så vi kan förbättra vår information. Vi som är funktionärer jobbar ideellt om någon skulle ha missat det vid det här laget. Att då hålla på att hamna i onödiga samtal på grund av att vi gör vårt jobb utifrån beslut tagna av er medlemmar är något ingen av oss vill hålla på med, vi vill ju bara åka båt och ha det trevligt på sjön som alla andra.


Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist Ordförande HSS


Nr 3 2018

Härliga Evedal

Ja vad säger man, som båtägare kan i alla fall  inte jag önska mig mer av sommaren. Sköna  badtemperaturer, varma kvällar, värmande sol och . stilla vindar. Och nu har hösten börjat göra sittintåg med lite regn och svalare temperaturer och  skymningen som kommer bra mycket tidigare.Tråkigt tycker någon säkert men själv tycker jag  det känns lite enklare att ta mig an höst och vinter med en så pass bra vädersommar vi har bakom oss. 

Vad händer nu då? Föreningen och alla vi  funktionärer jobbar vidare med det som ska göras   under höstkanten, vi hjälper till med att få uppbåtar ur vattnet och förbereder för vintern på flera  håll och kanter, se till att hjälpa till efter bästa förmåga och stötta funktionärerna i deras arbete. 

Jag skulle vilja ta tillfället i akt att prata lite om området vi har vår förening, Evedal. Själv kan jag emellanåt bara stanna upp och fundera vad bortskämda vi är. Vår förening kan i mina ögon knappt ha ett bättre läge. Närhet till parkeringar, glasskiosker och restauranger, fina välskötta badplatser med bryggor och hopptorn. Du kan enkelt ta dig hit med både buss och cykel. Stora gräsytor att samlas på och som samtidigt också ger utrymme att hitta en mer stilla plats för den som önskar det. Kommunen tar hand om skötseln så vi invånare och besökare kan komma till en välstädad och välskött miljö. 

För min del som ordförande i föreningen talar jag återkommande om att vi måste ta vårt ansvar för vår del på området. Vår hamn ligger ju faktiskt nästintill mitt i en av stränderna som riktar sig till mindre barn och familjer, tonåringarna håller ju gärna till vid hopptornet så dem ser i alla fall jag inte så mycket av. Med att ta ansvar menar jag att respektera fartbegränsningar och ha koll på drivmedel och oljor. Miljöfarliga kemikalier är helt uteslutet att använda.

 Jag möts av lite olika saker beroende på vilken tid jag kommer ner till området. Tidig morgon möts jag ibland av motionärer och någon som tar en promenad med sin hund, allt är stilla och lugnt.Vid lunchtid är det fullt med badande människor, full fart i vatten och på lekplatser. På kvällen händer det att jag med familj köper en glass på campingen och går en liten promenad, då är det folk på uteserveringen vid Brunnens restaurang eller så är det fullt ös på värdshusets After beach. Senare på kvällen sänker sig åter lugnet, några enstaka människor som är och tar ett kvällsdopp, en hel del personer som är ute på en promenad och några som är ute med sina båtar och bara njuter av stillheten som en sommarkväll kan ge. 
Så det jag vill säga är egentligen, stanna upp och se er omkring och njut lite extra när ni är på Evedal. Se till att uppskatta det som vi kanske många gånger tar för givet. 

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist Ordförande HSS


Nr 2 2018

Snart är det dags


Snart är det dags Jajamän, snart är det dags att plocka ut skutorna ur vinterförvaringen och göra i ordning dem för ännu en båtsäsong. Bra så långt.

 Sitter i skrivande stund och tittar lite i en del utskick från olika firmor om erbjudande på allehanda produkter och utrustning och märker att det finns lite jag kan pyssla med under våren, härligt säger någon och å vad drygt säger nästa. Själv följer det nog min vanliga ordning och arbetsgång, just nu känns det inte så inspirerande att skura, putsa och pyssla men när värmen börjar komma och jag väl börjar så blir det helt plötsligt roligare.

 Föreningens arbete fortgår på bästa sätt. Arbetsdagarna på Korrö fungerade väldigt bra och många bra saker hann med att bearbetas under väldigt trevliga och avslappnade former. I dagsläget vet jagatt det arbetas för fullt med att hantera inbetalningar för årets avgifter och hamnfunktionärerna jobbar för fullt med att fördela platser. Seglarna har planerat sina aktiviteter och strax sätter våra vaktfunktionärer igång med att skapa vaktschema för årets vaktgång så ni förstår att det händer en heldel, ja och så ska ju tidningen produceras också.Allt detta sköts av ideella krafter, tänk på det. 

Temat för året är för oss funktionärer att ha glädje i det vi gör och att inte fastna i onödiga och energikrävande frågor som tar udden av vårt engagemang. En av nycklarna till det är att vi som medlemmar tar vårt ansvar och följer de förhållningsregler som föreningen har. Det kan handla om att betala sina avgifter i tid och att följa uppmaningar från funktionärer och att ta ansvar för sin utrustning, både på land och i sjön bland mycket annat. Ja, det är väl självklart, säger någon, fast riktigt så enkelt är det inte. Med detta vill jag inte säga att det på något vis fungerar dåligt men vi kan alltid bli bättre. Om vi inte klart och tydligt talat om eller kommunicerat vad som gäller i föreningen och på våra anläggningar så får vi försöka bli bättre på det. Föreningen fylls hela tiden på med nya medlemmar vilket är väldigt trevligt och då har vi som har varit med lite längre ett ansvar att se till att så många som möjligt harkoll på vad som gäller. Till er som undrar något, våga fråga, kontaktuppgifter finns på hemsidan. 
På hemsidan hss.se försöker vi uppdatera med information om vad som händer och allt annat matnyttigt vi som medlemmar behöver veta.Saknar ni något så hör av er.

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist, Ordförande Helgasjöns Segelsällskap

Nr 1 2018

Hej alla medlemmar!

Nu är det redan början på februari och mörkret börjar  ge vika. Härligt! Visst, lite snö och kyla kommer  det att bli fortsättningsvis men snart sitter vi och  njuter av vårvärmen utmed någon vägg och undrar var vintern tog vägen. 

Föreningen hade sitt årsmöte i januari och det avlöpte enligt den information jag fått på ett trivsamt och trevligt sätt. Själv lyckades jag med konststycket att vara iväg på arbetsresa samtidigt som årsmötet vilket grämer mig en hel  del, men ibland kör det ihop sig, å andra sidan rullade det ju på och allt gick bra, så min frånvarovar nog inga problem.Nu väntar lite praktiskt arbete med att få igång verksamheten i rätt riktning, några nya funktionärer har tillkommit i funktionärsgruppen vilket är mycket trevligt. Ni ska känna er varmt välkomna och vi ska göra vårt bästa för att se till att ni ska trivas. Är det något ni undrar är det bara att hojta till så ser vi till att försöka hjälpa till eller svara på er frågeställning så fort vi kan. Tänk på att ingen fråga är för dum för att ställa. 

I övrigt vill jag lyfta en fundering jag har och den handlar om ungdomarna i föreningen. Vår  verksamhet utgår ju från båtlivet och allt som hör till det. I samband med att vi är ute på sjön vet jag ju om att vi är många som är ute med hela familjen och min fundering är då om det är något vi skulle kunna göra inom vår organisation eller på våra anläggningar för att göra ungdomarnas/barnens sjöliv trevligare. Själv har jag inga direkt konkreta idéer men kanske någon av er medlemmar har någon tanke ni går och bär på som kanske skulle ge ungdomarna en extra dimension till sjölivet. 
Kanske handlar det om navigeringsutbildningar  eller någon rolig tävling liknande Poker Run. Skulle Sjöborgen kunna användas på något annat sätt än vad den gör idag? Kan föreningen bjuda in någon/några personer för uppvisningar eller föreläsningar? Spökrunda på Bergö? Kom in med era förslag och en plan hur ni tänker er att det kan genomföras eller organiseras så får vi se över det och se vad föreningen kan ställa upp med. Det behöver inte handla om väldigt stora eller krävande arrangemang utan även små förändringar kan bidra på många sätt.Att skapa en positiv miljö med roliga förutsättningar för ungdomarna är som jag ser det otroligt viktigt för föreningens fortlevnad. Om vi skapar trevliga förutsättningar för alla, även de yngre får vi en mer dynamisk och ännu trivsammare förening. 

Med hopp om en kort vinter och att våren är på gång. 
Mvh, Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap


Nr 4, 2017

Förändringens vindar

Hej alla 

Ja nu blåser förändringens vindar genom föreningen.Skönt säger någon och tråkigt säger någon annan.Vi i styrelsen är dock helt övertygade om att vi  är inne på rätt spår med de förändringar som  genomförts hittills. 

För dig som medlem är det väl  mest märkbart eftersom årsmötet kommer hållas i  januari istället för som tidigare i november. Detta  är ju till följd av att vi numera har ett verksamhetsår  som sträcker sig från första januari till sista   december. Anledningen till den förändringen är ju  helt enkelt är att vi tror det blir en enklare hantering  av administrationen i föreningen. 

Ännu en stor förändring för oss som arbetar aktivt i  föreningen är att en trogen HSS-funktionär tackar  för sig efter många års aktivt arbete i föreningen.Tack Gunnar Eikman för allt ditt fantastiska  arbete under många år där du haft många roller  genom åren. 
Många tycker det känns tråkigt att  Gunnar slutar som aktiv funktionär och så givetvis  även jag men jag vill istället för att hänga upp mig  på de tråkiga tankarna fokusera på vad Gunnar  bidragit med i både praktiskt som teoretiskt arbete  och låta det fungera som inspiration för oss andra  medlemmar. Kan han, så kan vi!!

 Listan skulle kunna göras lång på vad han arbetat med  inom föreningen, men hans senaste ansvarsområdehar varit att hantera hamnen med allt vad det   innebär såsom bryggplatser, bojar, sänken, köplats  och allt däremellan. 

Vad händer nu då undrar ju säkert någon? Ja, det är  upp till oss medlemmar att föra hans fantastiska  arbete vidare. Vad bra tänker ni kanske, hoppas  föreningen hittar någon som…..Ni förstår vart jag vill komma va? Sitt inte hemma  och tro att allt löser sig, ställ upp och gör lite  arbete i föreningen. Att sköta en båtklubb och  dess anläggning är inte som att köpa sig fri från   bingolotter eller annat. Vissa saker kan man som  förening betala för men vissa saker behöver man  hjälpas åt för att fixa. I det här numret kommer ni  se en lista på vilka funktioner valberedningen har  att hitta folk till.Så istället för att vänta på ett samtal ta ut tummen  ur ….. och hör av dig till oss. 
Någon kanske känner att ni inte kan någonting om  föreningen eller kring det som ska hanteras men vi lär  oss tillsammans. Samma sak gäller för er som för  mig när jag gick med. Jag hade en vilja att hjälpa  till eftersom jag använder och nyttjar föreningens  anläggningar och tillgångar och tänkte att det är  lika bra att hjälpa till litegrann och inte bara åka  snålskjuts på andras arbete. 

Vi är i dagsläget någonstans bortåt 470 medlemmar så  det vore väl väldigt konstigt om inte någon skulle  kunna ha lite energi över till föreningen. Det kan  ju faktiskt till och med vara lite roligt att träffa lite  nytt folk. Att träffa människor och ingå i ett socialt  sammanhang ger många positiva effekter på vår  hälsa enligt mycket forskning. Hos oss i HSS  försöker vi konstant arbeta mot att ideellt arbete  ska vara av en sådan omfattning att det upplevs  som en belastning utan att det istället upplevs som  något positivt och roligt.Som sagt hör av er så ska vi försöka stoppa in er  någonstans i organisationen. 

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap 
Nr 3, 2017

Härliga Helgasjön

Då börjar sommaren sjunga på sista versen för det häråret. Någon kanske känner att det inte blev riktigt vad ni tänkte med båtliv och trevliga dagar på sjön och för någon annan kanske vädret och sommaren som helhet varit helt perfekt. Alla har vi olika upplevelser och känslor. 
För min egen del hade jag gärna sett lite mer av värme både i luft och vatten, men det är ju som sagt bara vad jag tycker. 

Jag vill passa på att ta upp lite om Helgasjön som helhet och att vi som vistas på och runt omkring tänker på vad vi gör och hur vi uppför oss. Detta med anledning av utökade naturreservat och de senaste skriverierna i Smålandsposten om vattenskotrars vara eller icke vara. Utan att återge allt för mycket om detta vill jag som starkast påpeka att vi alla som på något vis nyttjar sjön för vårt eget intresse har ett mycket stort ansvar att göra det på ett hållbart sätt. Vi är många som ska samsas för att vi ska få det att bli så bra som möjligt. Det är båtfolk, badare, simmare, kanotister, seglare, vattenskotrar, ornitologer, sjöräddare och säkert några fler som jag inte nämnt. 
Vi har i dagsläget ett mycket fint fågelliv runt sjön som ska bevaras och förhoppningsvis förbättras. Fisket vet jag inte så mycket om men med tanke på det flertal båtar jag ser kan det ju inte vara alltför dåligt. 

Om vi vill att detta ska fortsätta och fungera måste vi göra det i samförstånd och med eftertanke så se till att följa hastighetsbegränsningar och tänk efter hur ni brukar era farkoster på vattnet för allas trivsel och säkerhet. Själv känner jag mig mycket privilegierad att både kunna åka och bada vid Evedal eller ge mig ut med båten när andan faller på och vill gärna fortsätta att göra det. 
Jag tror det är viktigt att vi ibland stannar upp och tittar lite på vad vi tar för givet och faktiskt ska vara tacksamma för. Att ha tillgång till en sjö mitt i mörkaste Småland med närhet till camping, café och restauranger runt sjön som man kan ta sig till via vattnet är ju helt fantastiskt, så se till att tänka på och vårda detta kära medlemmar, och alla andra med för den delen. 

Detsamma gäller för vår förening också. Se till att stanna upp ibland och var tacksamma till dem som mätt upp sjön vilket gjort att vi idag har ett sjökort att följa, till dem som vårdar och sköter Bergö för vår skull, till dem som sköter om hamn och varv, ja alla som faktiskt bidrar av sin egen tid för att många ska kunna ha ett bra båtliv. Se till att hjälpa till du också när föreningen kallar. Utan aktiva medlemmar, ingen förening.

Med vänlig hälsning, 
Henrik Löfqvist 
Ordförande HSS


Nr 2, 2017

Hej alla HSS:are 

Hoppas ni mår bra och att ni känner tillförsikt inför kommande båtsäsong. Nu börjar det bli dags att damma av både båten och oss själva lite vinterdamm och ge oss ut i vårvädret. 
I frågan om att få ordning på båten får jag se var det landar, ambitionen är hög med många ideér som vanligt men det brukar plana ut och sjösättningen blir viktigare och sen snurrar det på en sommar till, men det gör nog inget. 

Nu när ni sätter igång med era förberedelser ber jag er vara uppmärksamma på vilka produkter ni använder till era båtar, framförallt om ni skrapar bort gammal bottenfärg eller liknande.Gamla produkter kan vara riktiga miljöbovar och ska tas omhand på ett bra sätt och lämnas till återvinningscentraler eller liknande. Har ni gamla burkar stående med bäst före datum passerat för länge sedan gör ni nog bäst i att göra er av med dem och uppdatera till modernare produkter. 

Den här gången vill jag passa på att puffa och lyfta fram vår trevliga tidning och vår hemsida. Själv tycker jag det är jättetrevligt när det dimper ner ett nytt nummer av vår medlemstidning innehållande lite av varje. 
Tidningen hade som vanligt inte kommit till om det inte varit för vår informationssektion med Annika Hasselblad i spetsen. Annika gör ett fantastiskt jobb med att se till att det kommer in material, sammanställer detta, skickar tidning till tryck och är med och ombesörjer distribution. Hon påminner oss andra och håller i tåtarna med stadig men ändå varsam hand. Om någon har varit uppmärksam kan vissa av er se att kuverten innehållande tidningen inte är poststämplade men kommer fram ändå. Det beror på att vi har så fantastiska funktionärer som tar sina cyklar och delar ut tidningen, inte till alla men ändå en ansenlig mängd. Inte dåligt eller hur, vi har till och med brevbärarfunktion i föreningen, det är verkligen inte något alla kan skryta med. 

När det kommer till hemsidan har kanske någon sett att den har ett lite förändrat utseende och detta tillföljd av att vi har en ny funktionär som sköter det, Gabrielle Thornström. Gabrielle har förändrat en del och ser till att den är korrekt och innehåller det den ska. Där går att läsa och se en hel del om vår förening. Just för tillfället kan man inte bli annat än glad när man går in där och ser en härlig sommarbild med glädje och fart, mycket trevligt. 

Hemsidan och tidningen är våra främsta kanaler för oss medlemmar att få information om vad som händer och sker och i dagsläget är vi i trygga händer och det sköts på ett föredömligt sätt. Saknar ni något eller vill tillägga något var inte sena med att höra av er så tittar vi på vad ni har på hjärtat och ser var vi placerar informationen bäst. 

Så avslutningsvis när ni träffar på Annika och Gabrielle, se till att visa er uppskattning och ge dem lite glada tillrop för deras arbete och se till att ge dem energi till att fortsätta sitt fina arbete för oss medlemmar. 

Väl mött i vårsolen! 
Med vänlig hälsning 
Henrik Löfqvist 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap

Nr 1, 2017 

Vad som händer och sker

Hej alla HSS:are. 

Nu börjar våren närma sig och mörkret ger vika för ljuset. Även om det bara är månadsskifte jan/feb så märker man av förändringen vilket nog de flesta av oss uppskattar. Givetvis ska vi igenom både februari och mars med allt vad det innebär, än är det inte försent med rejält med snö och rejäla köldknäppar men det kommer ju som sagt en vår efter det. 

I föreningen går livet sin gilla gång höll jag på att skriva men så är inte fallet riktigt. Det går sin gilla gång så tillvida att många funktionärer har varit på arbetshelg och planerat och dragit upp riktlinjerna för kommande båtsäsong samtidigt som det pågår en del internt arbete för att ta föreningen framåt. Så som arbetet framskrider för tillfället och utifrån de förslag som presenteras i den här tidningen föreslår styrelsen att föreningen förändrar sitt verksamhetsår. För dig som medlem kommer det inte att vara så väldigt stora förändringar. Den största skillnaden kommer att vara, om det extra årsmötet beslutar det, att årsmötet kommer att hållas på våren istället för som idag på hösten och att medlemsfakturorna kommer lite tidigare än vad man kanske är van vid.

Varför föreslår styrelsen detta då? Ja, helt enkelt för att vi tror att föreningens övergripande arbete kommer att gynnas av en sådan här förändring. Jamen, är det inte bra som det är frågar sig kanske någon? Jodå, det fungerar till största delen bra, men vi tror att det kan bli ännu smidigare arbete framöver om vi gör så här. 

Att skapa en förening med uppgifter som är intressanta och hanterbara för varje individ som ställer upp och arbetar ideellt är en av de absolut viktigaste saker vi som förening måste fortsätta att utveckla och arbeta kring. Som ni vet från tidigare texter från mig så menar jag med en dåres envishet att det ideella föreningslivet inte är på väg att dö ut. Det som däremot behöver utvecklas är hur vi kan utveckla det så det möter dagens syn på föreningsarbete. Vad det är, det vet inte jag, men vi försöker i alla fall hitta vägar framåt. Kanske någon säger att, arbeta ideellt det vet man ju hur det är, ställer man upp på något blir man ju dränkt i arbete. Vår förhoppning är att det absolut inte ska vara så. Ju fler vi är som hjälps åt desto enklare blir det, det är ju grundidén i alla fall. Jag kan också nämna som ett led i att underlätta för våra funktionärer, gäller för oss medlemmar i föreningen att vi tar ett gemensamt ansvar att vårda och underhålla såväl anläggningar som funktionärer. Genom att vi tar ansvar för det vi är ålagda utifrån föreningens stadgar att sköta som medlemmar blir det bra mycket enklare för nuvarande funktionärer att få ihop en bra verksamhet. 

Vad innebär det då? Jodå, det är mycket enkelt, betala dina avgifter i tid, ha god kontakt med varv eller hamn och se till att de sköter alla frågor kring de verksamheterna som berör dig, vårda anläggningarna du vistas på, ta ansvar för nycklar du lånar, respektera de regler som gäller vid våra bryggor och kaj och se till att bemöta dem du möter på ett hyggligt sätt. Självklara saker kan tyckas, så då kan vi ju hjälpas åt att följa dem. 

Nu är platsen slut och jag har inte ännu berört förändringen som är genomförd om att Hissö som naturreservat är utökat. Mer om detta längre fram. Se till att vara rädda om alla på Helgasjön, badare, seglare, fiskare, fåglar och allt däremellan. 

Mvh, Henrik Löfqvist. 
Ordförande Helgasjöns Segelsällskap.
 
  
  

OM du vill bli
sponsor till
HSS - klicka
här och fyll
i informationen